Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 08/10/2014

Близо 200 подписа бяха събрани за по-малко от час по време на протеста срещу изграждането на нов жилищен блок с трафопост в зелените площи до блок 14 на ул. „Студентска” снощи.
Хората възразяват срещу изработения Подробен устройствен план и План за регулация и застрояване на района. С подписката, която ще бъде внесена в общината, се настоява теренът пред бл. 14 да бъде обявен за зелена зона. Протестиращите предлагат Община Варна да предвиди средства от бюджета за обезщетяване на „Днепр” ООД, собственик на частния имот, или да му предложи равностойна замяна с общински такъв.

Нов седем етажен блок с два входа и трафопост е предвиден за изграждане в презастроения квартал „Левски”. Това се планира да бъде изпълнено върху зелена площ със 75 дървета от 10 дървесни видове, две детски площадки (едната, от които благоустроена от общината през миналата година) и спортно игрище.

Не по-малко недоволни от плановете на инвеститора са децата, които бяха дошли заедно с родителите си на протеста и бяха изработили сами плакати „Нашият скъп дом не бива да бъде променян” и „Искаме си терена за игра”. Мястото е единствената  останала незастроена по-голяма зелена площ в квартала. На нея играят не само деца от блок 14 на ул. „Студентска” (с 240 апартамента и над 1000 обитатели), но и от 17-етажните блокове 11, 12 и 13, с по над 110 апартамента всеки, както и за новопостроените жилищни кооперации на ул. „Неделчо Кайков”.
Главният архитект на община Варна Виктор Бузев, когото гражданите се надяваха да се срещнат по време на протеста, беше дошъл на място в ранните часове на деня с няколко представители на медии. По-късно пресцентърът на общината разпространи изявлението му, според което това е начало на процедурата, която  съдържа в себе си необходимост от много съгласувателни режими от най-различни институции. Възможностите за решения, според арх. Бузев са няколко: първата е частният имот да бъде отчужден за сметка на бюджета на общината, с решение на Общинския съвет. „За целта по време на обществените обсъждания трябва да бъде ясно изразено становището на гражданите – желаят ли от техните данъци да бъде обезщетен собственикът на парцела”, посочи главният архитект. Друг вариант, според него, е да се намери подходящ терен, срещу който този да бъде заменен. Той също трябва да е общински, нужно е и съгласието на собственика.

Протестът на гражданите от „Студентска” - 02

Протестиращите остро възразиха срещу акцента, че теренът трябва да се плати с техните данъци. Повечето пазят разписки още от изграждането на блока, които показват, че вече са платили веднъж за прилежащите площи към жилищната им кооперация. Бившият собственик на спорния имот пък е бил обезщетен с жилище в блок 14, но въпреки това след промените имотът му е бил реституиран.

Заради големият обществен интерес към проблема и изискванията в Закона за опазване на околната среда, на 10 октомври от 17 ч в читалище „Васил Левски” е насочено обществено обсъждане на проекта за Подробен устройствен план на района и на екоогичната оценка.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина