Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 29/01/2015

Инженерингова компания в областта на енергетиката и екологията във Варна изгради Център за енергийни решения в кв. Аспарухово, до сградата на Бизнесинкубатора. Това е изцяло пасивна и енергийно независима офис сграда, построена върху земеделска земя, без достъп до електропреносната мрежа.

Инженерингова компания в областта на енергетиката и екологията във Варна изгради Център за енергийни решения в кв. Аспарухово, до сградата на Бизнесинкубатора. Това е изцяло пасивна и енергийно независима офис сграда, построена върху земеделска земя, без достъп до електропреносната мрежа. В нея в реални условия всеки може да се запознае с достъпни технически решения за енергийна ефективност и по-ефективно управление на водните ресурси. В центъра ще работят около 10 души – проектанти, техници и административен персонал на „ЗК”. Основната ни цел е да покажем на хората как да постигнат енергийна независимост, заявява Кольо Орешков, управител на „3К” АД.
– Г-н Орешков, защо решихте да изградите този център?
– Цял живот съм се занимавал с енергетика и вече 7-8 години съм отдаден на каузата за енергийната ефективност и енергията от възобновяеми енергоизточници. Решихме да инвестираме в нещата, които правим за нашите клиенти и да показваме на място как изглеждат реализирани.
– Офис сграда, пък било то и пасивна, върху земеделска земя – не противоречи ли това на българското законодателство и не е ли твърде сложно и скъпо за реализация?
– Законът за устройство на територията позволява върху земеделска земя да се изграждат временни постройки, без да се променя статута. Използваме тази опция и имаме разрешение да монтираме нашите обекти тук. Те са изпълнили всички изисквания за енергийна ефективност – добра топлоизолация, устойчиви на механични напори, като ветрове, снегове, студове и т.н. Големият проблем в случаите на строеж върху земеделска земя е липсата на инфраструктура, основно на вода и ток. За наш късмет районът е водоснабден, но по принцип можем да довеждаме вода от всякакъв източник само с помощта на слънчевата енергия. Имаме соларни помпи, с които можем да изпомпваме вода от 300 м дълбочина, ако се налага.
– Колко време ви отне строителството?
– Около половин година. За това време изградихме високо енергийно ефективни сгради с добра изолация, отлична дограма, с отопление, осветление, вентилация, изпълнени изцяло на базата на слънчева енергия. Монтирали сме акумулаторни групи, изработени от 90% рециклируеми материали. Осветлението ще е изцяло светодиодно, което също допринася за икономичността. То е до такава степен интелигентно, че може да бъде контролирано и по интернет.
– Какъв строителен материал използвахте?
– Офисите са изградени от дърво, с дървени носещи конструкции, частично има метал, каменна вата и изолации от фибран и каменна вата, както и итонг. Можеше да го направим още по-еко, но все пак това ще са нашите места за работа. Искаме да покажем на хората как могат да постигнат комфорт и енергийна независимост.
– Как ще се отопляват помещенията?
– Отоплението е направено с използване на биомаса. Реално ще има комфорта на високотехнологична сграда, но тя може да функционира самостоятелно, без наличието на каквато и да е инфраструктура.
– А как е решен проблемът с водата и нейното пречистване?
– Комплексът, в който ще работят 7-8 души, има собствена локална пречиствателна станция. Тя ще пречиства водата на 95%. Всички тези продукти са нашето портфолио и ние показваме на хората как може да се случат нещата в действителност.
– Каква е инвестицията в центъра?
– За електроенергията мога да кажа. Общата инсталирана мощност е около 5 киловата и сме инвестирали в това начинание около 20 000 лв. През следващите 15-20 години в тази система почти нищо не трябва да се влага. Акумулаторите са с продължителност на живота от 25 години. Осигурили сме си електроенергията за следващите поне 20 години.
– Т.е. по 1000 лв. на година?
– За сграда, която осигурява такъв комфорт, това е нищо. Всяка от двете офис сгради е по 80-90 кв. м. Освен това, нас няма да ни интересува дали цените на електроенергията ще растат, дали се поддържат електропреносните мрежи, дали НЕК ще фалира и пр. Ще ни интересува единствено дали слънцето ще свети, но ако не свети, то и нас няма да ни има, като хора.
– Има ли други подобни проекти във Варна?
– Имаше реализирани няколко, но до такава степен на автономност – не. Твърде малко специалисти у нас все още разбират от такъв тип системи. На пръв поглед те изглеждат доста по-скъпи от конвенционалните. Реализацията на такъв строеж, спазвайки действащата нормативна уредба, в това число с преотреждането на земята за монолитно строителство и свързването към съответната мрежа, едва ли ще се случи в градски условия за по-малко от 2-3 години.
– Ще патентовате ли това, което сте изградили?
– Не. Това е реализация на съвременни възможности, които хората имат желание да реализират, но все още не са готови чисто психически. Хората вече са убедени, че трябва да инвестират в такива системи, има и такива места, като хижи, земеделски земи, където това е единствената възможност при сегашните условия. Ние показваме възможност да създадем съвременна сграда и съвременни условия за живот във всяка точка от страната, без да нарушаваме правилата на устройството на територията. Не искаме повече да се повтаря безумието, което се случи с многоетажното строителство, бетона – това е загуба на ресурси.
– А не е ли прекалено скъпо това, което предлагате, като решение?
– Ако искате в момента да ви присъединят към електрическата мрежа, примерно 15 киловата, само таксата за това е около 2000 лв. Като добавим и няколко месеца, в които ще ви размотават, ще трябва да съгласувате проекти, а може да се окаже, че трябва и да изграждате трафопост, който струва 10 000 лв… Като добавим уреда електромер, с чийто показания трябва да се съобразяваш и всеки месец да заплащате електроенергия, за да не ви дръпнат шалтера, ще излезе същата сума. Това е безумие на фона на съвременното развитие на техниката, особено когато не говорим за големи урбанизирани територии. Цялата сага в момента с цената на електроенергията прави хората лениви откъм стремежа да си осигурят комфорта със собствени усилия, т.е. да си сменят дограмата, да си изолира къщата, да си сменят крушките, да не слагат климатик, а тента или щори, които ще им свършат почти същата работа. Да, най-лесно е да сложиш един климатик и да му натиснеш копчето. Убеден съм, че на 90% от хората това съоръжение не им е необходимо, но малцина са си сменили дограмата. В България нямаме много източници на електроенергия, освен едно слънце.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина