Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 01/03/2015

Законът за културното наследство не се прилага във Варна за разлика от други големи градове. Това заяви Християн Облаков, юрист, изследовател на варненската история, автор на редица книги за видни варненски архитекти и инженери и техните сгради по време на първото издание на Конференцията по демокрация, чието първо издание се проведе на 28 февруари във Варна.

Законът за културното наследство не се прилага във Варна за разлика от други големи градове. Това заяви Християн Облаков, юрист, изследовател на варненската история, автор на редица книги за видни варненски архитекти и инженери и техните сгради по време на първото издание на Конференцията по демокрация на 28 февруари във Варна. Облаков, който е зам.-председател на Историко- архитектурното дружество „Наследство”, даде няколко примера за разрушени сгради – паметници на културата във Варна през последните години. В противоречие със закона, са унищожени сграда на бившето окръжно инженерство в началото на ул. „Пискюлиев”, къщата на д-р Панайот Ранков на ъгъла на ул. „Шопен”, премахнат заради надстройка през 2010 г. е фронтон с два орела, изработен от Кирил Шиваров, на ул. „Преслав” 1. На мястото на някогашната Гръцка баня в момента се издига кооперация. Други две подобни забележителности с изключителна архитектурно-историческа стойност в момента се рушат. Това е баня Гъбата на Шишковата градинка, проектирана от инж. Косьо Христов, както и Турската баня, чийто съсобственик е и Община Варна. През 2012 г. тогавашният варненски кмет Кирил Йорданов съставя комисия, която дава предписание за възстановяване според закона на сградата – паметник. До ден днешен обаче нищо не е направено, въпреки че постройката, част от която и общинска собственост, спешно се нуждае от интервенция.

Християн Облаков представи презентация за живота на инж. Георги Бърнев и проекта му Алеята на Възраждането в Морската градина. През този февруари се навършиха 140 години от рождението на инж. Бърнев. Той проектира Алеята на Възраждането през 1908 г. През същата година е извършено най-голямото разширение на парка. Тогава кмет е Ангел Пискюлиев, който извършва отчуждаване на намиращите се на територията лозя. Инж. Бърнев, заедно с арх. Дабко Дабков и други будни варненски граждани по това време се събират в кафене „Париж”, близо до днешния Дома на архитектите, и учредяват комитет „Българско възраждане”. Въпросният комитет възлага на Георги Бърнев да направи проекта за алеята с паметници. Оказва се  това е първата подобна алея в България. Антон Новак оформя парковата среда.

Първо се изгражда паметникът на Христо Ботев. Морската градина на Варна по това време е най-рекламираният туристически обект на града. Изтъква се, че там се намира старото френско гробище, Алеята на възраждането, Морската биологическа станция с аквариум, по-късно Казиното и морските бани.

Родната къща на инж. Бърнев се е намирала на ул. „Цар Симеон” във Варна. В нея той умира на 86 години през 1961 г. Както много от културно-историческите паметници на града, и тя е съборена. Разрушаването й става през 2010 г., а в момента там се има дупка. Наследниците на именития варненец са се изселили от града и в момента живеят в София.

Сред успехите на гражданското общество в областта на запазване на архитектурното ни наследство беше представено осуетяването на намеренията на общината да събори дом „Княгиня Надежда”. В плановете на местната власт фигурираше построяване на нейно място на 16-етажно здание.

Участниците в тазгодишния форум запазиха минута мълчание в памет на изгорелия пред община Варна Пламен Горанов с искане за оставка на местната власт. На конференцията беше прожектиран импровизирания театрален спектакъл на Пламен и приятели „Златната ябълка и трите малки червейчета“, посветен на битките за Морската градина. В него се разказва за „златната ябълка“ на Варна – Морската градина, която е нападната от „трите малки червейчета“, които искат да я застроят.

По време на форума беше представен опитът на ОЦОСУР с успешния референдум в община Каспичан, а адвокат Александър Асенов запозна участниците с проблемите на инструмента пряка демокрация.

Практиката си в отстояване на гражданските права споделиха представители на неправителствени организации от Добрич и Шумен. В добруджанския град вече функционира, а в Шумен предстои да бъде създаден Фонд в подкрепа на гражданските инициативи. За разлика от Варна, в Шумен от няколко години има и омбудсман, който активно помага на гражданите за разрешаването на местни проблеми. Общинският съвет на Добрич също е гласувал обособяването на подобна позиция.

Първото издание на гражданския форум Конференция по демокрация се организира по инициатива на арх. Калина Павлова и със съдействието на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). Форумът ще се провежда ежегодно в периода 20 февруари – 3 март с цел:

Да отбелязва забележителното развитие на гражданското общество във Варна в периода 2009 г. – 2013 г.. Този период е белязан от борбата на множество граждани, 5 неправителствени организации, сред които ОЦОСУР и непредставената във властта партия Зелените, за законност на собствеността на крайбрежната зона на Морската градина и за активно гражданско участие при определяне на бъдещото й ползване и развитие, срещу които борби застава и сериозен икономически интерес. Кулминация на гражданските борби са февруарските протести през 2013 г., когато високите сметки за ток стават повод за смело и открито критикуване на недемократичното управление сраснало се с нездрави икономически интереси на монополи и групировки.

Форумът се стреми да осигурява трибуна за представяне на активности в подкрепа на демократичните ценности в обществото – свобода и защита на граждански права; баланс на интереси на различни групи в обществото; постигане на консенсус.

Цели да подпомага провеждането на дебати по прилагането на демократичните ценности и усъвършенстването на демократичните практики.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина