Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 11/09/2016

Множество марки почистващи препарати са брандирани като еко, но дали всъщност са? Опаковките изобилстват с еко знаци. Ароматите често ни карат да вземаме емоционални решения. Дали всичко това  ни прави по-отговорни към здравето ни и към околната среда?
На тези въпроси се опитва да даде отговор проучване на ОЦОСУР, проведеното този август. За целта баха посетени всички търговски вериги във Варна, предлагащи на щандовете си почистващи препарати. Бяха закупени общо 22 продукта, на чийто етикети и опаковки могат да бъдат открити надписи ЕСО, ВIO, NATURAL, SAVE THE PLANET. (Изписа ни са така, както производителят ги е обозначил на етикета.)
Първият извод (още в магазина): Сред производителите няма български.

Множество марки почистващи препарати са брандирани като еко, но дали всъщност са? Опаковките изобилстват с еко знаци. Ароматите често ни карат да вземаме емоционални решения. Дали всичко това  ни прави по-отговорни към здравето ни и към околната среда?
На тези въпроси се опитва да даде отговор проучване на ОЦОСУР, проведеното този август. За целта баха посетени всички търговски вериги във Варна, предлагащи на щандовете си почистващи препарати. Бяха закупени общо 22 продукта, на чийто етикети и опаковки могат да бъдат открити надписи ЕСО, ВIO, NATURAL, SAVE THE PLANET. (Изписа ни са така, както производителят ги е обозначил на етикета).
Първият извод (още в магазина): Сред производителите няма български.
Продуктите бяха предадени за изследване от Гражданската еколаборатория. Оттам трябваше да проучат дали съдържанието на продуктите отговаря на това, което производителят е декларирал на етикета.
Проучени бяха и наколко интернет страници, предлагащи препарати за почистване. Проведени бяха и няколко интервюта с търговци в малки магазини, дистрибутори на екопрепарати и потребители.
Подобно проучване ОЦОСУР проведе и преди около 5 години. То беше взето като база за сравнение на актуалните данни.
Втори извод: Сравнявайки ситуацията от преди 5 години и сега, понастоящем имаме повече възможности за покупка на екопрепарат. Повишеното предлагане идва основно от интернет търговията. Предлаганите продукти покриват целия спектър от нужди на клиента – от обикновени средства за измиване, през обезмаслители, до прахове за пране и таблетки за съдомиялни. На практика, обаче, в търговската мрежа възможностите за покупки на подобни продукти са намалели. Въпреки увеличаването на броя на търговците на пазара, някои от производителите вече не предлагат продуктите си на българския пазар. Възможна причина за това е и че самите търговски вериги не обръщат внимание на екобрандовете.
Трети извод: Броят на потребителите, които ползват редовно екопрепарати е нараснал за пет години, но те се възползват предимно от онлайн търговията. Тази група все още е малка. Когато потребителят взема решение по екологични или здравни подбуди за покупка на продукт, той в масовия случай се доверява на бранда. Ако производителят е сложил на опаковката надпис «ЕКО» или «БИО», това е достатъчно за клиента.
След като внимателно изчетоха етикетите на всички 22 продукта, експертите на Гражданската еколаборатория съветват потребителите да бъдат по-внимателни. Често «ЕКО» или «БИО» са част от наименованието, но не гаранция за качеството на продукта. В някои от случаите те са част от слогана на компания, предлагаща много продукти, но само част от тях еко. За това не трябва да се доверяваме само на марката. Трябва да обръщаме внимание на съдържанието на всеки продукт.
Четвърти извод: В други случаи потребителите се ориентират по различните лога, поставени върху етикета. Много често обаче те просто маркират, че опаковката може да се рециклира, а не че продуктът е еко. Някои от логата могат да удостоверяват, че определен компонент или съставка е била добита по екологичен начин. Това обаче съсвсем не е валидно за целия продукт. Тук мнозина ще кажат, че стана доста сложно. Не е! Необходимо е само да отделим малко провече време, за да направим информиран избор.

Няколко съвета: Избягвайте препарати съдържащи хлорни съединения, петролни дестилати, феноли и формалдехиди. Думи като етилен/етил, бутил/алкил, бензол, фенол и формалдехид показват, че това е продукт със съставки, които са потенциално вредни за здравето или околната среда. Търсете препарати на водна основа, използващи биоспирт и пробиотици. Важно е продуктите да притежават знак (сертификат) за биопроизводство. На етикета е отпечатан знака на органа, контролиращ продукта. Ако няма такъв знак на етикета, коректният производител ще изпише всички съставки.
Знаците по опаковките могат да обещават много, но важното е да познаваме знаците за контрол и съставките в продавания продукт. В сайта на контролиращия орган има списък с разрешените препарати. Вече ги търсите?!
Кажете: „Добре дошъл на зеления начин на живот!”
Пълната информация от проучването и подробни съвети за пазаруване очакваите през октомври и ноември, когато започва турнето на ОЦОСУР с пътуваща изложба.
Проучването е част от проекта „Спестете пари, защитете семейството си и околната среда!“ на ОЦОСУР, финансово подпомогнат от програма „Мтел еко грант – природа с бъдеще”.
Програма „Мтел еко грант – природа с бъдеще” разглежда опазването на природата в контекста на осъзнаването на личната отговорност и приноса на всеки гражданин, които се възпитават от млада възраст. Повече за програмата можете да намерите тук:

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина