Снимка: Александър Иванов, Зелени закони

Нов национален протест против унищожаването на природата по Черноморието организират на 1 март от 18,30 ч Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони”. Сборният пункт в столицата е пред до паметника на Алеко Константинов на бул. Витоша. Шествието ще премине през Министерски съвет, парламента и ще приключи на Орлов мост.

Природозащитниците продължават да настояват за:

  • Забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. Новата заповед на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона “Камчия” задължително да включва отпадналите конкретни забрани за строителство в конкретни имоти, които са били обект на заменки. Въпреки обещаното от екоминистерството възобновяване на процедурата на 5 февруари, към 18 февруари, нов вариант на заповедта не е качен за обсъждане.
  • Правителството да отмени заменките в района на Камчийски пясъци, да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост.
  • Министърът на регионалното развитие и благоустройството да промени предназначението на урбанизирани терени в района на Камчийски пясъци на горски и земеделски територии;
  • Същият да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени;
  • В Кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като начин на трайно ползване;
  • Спиране и премахване на строежите на Алепу и в местността Поляните край Синеморец;
  • Настояваме да бъде изпълнено обещанието на ПП ГЕРБ, което беше дадено в началото на месец юли 2020 г., за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Настояваме законовата забрана да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм. Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под заплаха от урбанизация заради различни “вратички” в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец.

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, като част от коалиция “За да остане природа в България”, се присъединява към исканията и подкрепя националният протест.