„Че кой ти помни?! То беше преди 20 години…“. Така започва поредната история от 25-годишнината на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Това е история, която все още няма край. Защото продължава и до днес. Събираме я лист по лист, както събираме вече 20 години хартия за рециклиране от стотици фирми, институции, училища, детски градини и граждани във Варна. За да не бъдат изсичани дървета за производството на нова.

Започва в края на 2000 г. Тогава Илиян Илиев, в качеството си на лидер на неправителствена организация във Варна, заминава на обучение в Лондон. „Стягайки си багажа, взех последните си пари. Сериозно се замислях, дали да не остана в Англия“, връща се назад в онези трудни времена Илиян. В деня, в който тръгва обаче, получава известие, че малкият проект, с който кандидатстват към местен регионален донор, е одобрен. „Това тотално обърка плановете ми“, признава днес Илиян. Решава да се върне и да го изпълни.

Проектът „Лист по лист“ е съвместен с фондация „Мейдей“. Започва активно през 2001 г. с личните автомобили на Илиян Илиев и Дойчин Кършовски от „Мейдей“. „Редувахме се – една седмица ходехме с моята кола, една седмица – с неговата“, разказва Илиян. Автомобилите – малко „Рено“ и „Пежо“, съвсем не са подходящи за подобен тип дейност, но пък и количествата хартия тогава не са големи. В началото кампанията е по един-два часа дневно. С Дойчин събират по 20-30 кг. хартия предимно от приятели и познати. След акцията имат задължителен ритуал – хапват катми от лавка на Колхозния пазар, като възнаграждение за доброволния труд.

Инициативата получава тласък от подадената в началото ръка. „Елена Бангиева от радио „Атлантик“ всеки месец ни даваше един час ефирно време, за да разказваме за кампанията“, връща се назад в спомените Илиев.

В този период Обществен център за околна среда и устойчиво развитие прави и образователна кампания за околната среда с екологични обучения за учители. По време на едно от тях разказват на детски учителки за „Лист по лист“. Една по една детските градини започват да се присъединяват към инициативата. Тласък на процеса обаче дава управителят на „Варна РЕБ Екосервиз“. Той раздава на всяка детска градина в центъра и в район „Младост“ по един пластмасов контейнер за събиране на хартия.

В детските градини се получава ефекта на екологично възпитание от деца към възрастни. Родители споделят: „Той ме следи, като полицай вкъщи – това в коша за рециклиране, онова в коша за рециклиране. Нищо не могат да изхвърлят вече“. Или друга история, в която майка се обръща към дете, което вдига хартийка от земята: „Остави този боклук!“. А то отговаря: „Това не е боклук, а хартия“.

„Очакван беше този ефект и той се получи“, споделя Илиян Илиев. Той си спомня с носталгия за някои от многото забавни моменти по време на кампанията. „Всеки път, когато отивахме да вземаме хартията от една детска градина, се случваше по обяд. От кухнята ухаеше на вкусно. Един ден Дойчин каза на директорката: „Да знаете на какви мъки ни подлагате всеки път, когато дойдем тук. Устата ни се пълни със слюнка. Едва издържаме!“. Минаха няколко седмици и един ден пак отиваме в същата детска градина. Директорката ни посреща думите: „Мили господа, за малко спрете да събирате хартия! Заповядайте!“. Настани ни на една детска масичка и ни сервира по полови порция кюфтета с доматен сос. Върна ни в детските години.“

След като приключва първият проект, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие кандидатства за малък грант към фондация „Тайм“. За да продължи започнатото. Получава финансиране за две години – 2001 и 2002 г. Участниците се увеличават. Излиза наръчник за това как да рециклираме хартия и да се включим в „Лист по лист“.

Към кампанията се присъединяват Община Варна, кметствата, почти всички детски градини, училищата започват все по-често да правят акции за събиране на хартия.

В края на проекта организаторите успяват да закупят автомобил за кампанията – едно почти 20-годишно „Рено Рапид“. Започват нескончаеми ремонти на старата кола, докато стане „почти нова“. С нея доброволците на „Лист по лист“ се придвижват до 2010 г. Тя им позволява да потърсят центрове за рециклиране в околностите на града. (В началото хартията се предава в малки градски пунктове). „Цената на хартията там беше по-висока и успявахме да покриваме разходите на кампанията. След като приключи проектът на фондация „Тайм“, вече 15 години „Лист по лист“ се самоиздържа“, казва Илиян Илиев.

Трудностите обаче не приключват. През 2003 г. един от основните партньори на „Лист по лист“ – Дойчин Кършовски от фондация „Мейдей“ печели зелена карта заминава за САЩ. Тогава кампанията започва активно да търси доброволци. Първите са Калин и Саша (Александра Коларова).  През 2004 г. се включва Кейси Лейкок от Корпуса на мира. 2005 г. Обществен център за околна среда и устойчиво развитие започва да приема доброволци и по линия на Европейската доброволческа служба. Първата доброволка е от Германия – Каролин Льов. По същото време на „Лист по лист“ помага и Андрю Джъткинс от Корпуса на мира. Нижат се година след година и доброволец след доброволец…. Елен, Жоан, Маел и Адел от Франция, Нарцизо от Португалия, Алесандро от Италия, Виктория от Словения… Последните две години последователно помагат две момичета от Италия – Валентина Вадже и Джулия Ди Марко.

Със средствата, които остават от предадената хартия, в началото се организират годишни срещи на участниците в „Лист по лист“. На тях се раздават сертификати за спасените дървета. Заради слабия интерес тази практика е прекратена, а средствата, които остават от кампанията започват да се акумулират във фонд „Лист“. Около 40 на сто от стойността на предадената хартия се събира във фонда, чиято цел е да подкрепя малки екологични проекти на граждани. С останалите се покрива гориво, ремонти, застраховки и други разходи за кампанията.

Около 500 различни участника са оставили името си като спасители на дървета в „Лист по лист“ през годините. Реално около 100 от тях обаче са активни и до днес.

С настъпването на дигиталната революция фирмите масово започват да преминават към електронни документи. Все по-малко участници днес предават хартия. Но продължават да подкрепят идеята по един или друг начин.

„Цялата кампания от самото начало беше изградена, като игра, да погледнем с удоволствие на нещата, които правим на работното си място“, обяснява успеха й днес председателят на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Мотото на кампанията поставя акцент върху белите дробове на планетата – 1 тон рециклирана хартия спасява от изсичане 17 дървета. А еколозите се съсредоточват върху борбата за онези няколко секунди в съзнанието на човека, когато той е извадил ненужния лист хартия от принтера. Колко възможности има за този лист, освен коша за отпадъци? Много… Не го изхвърляй! Спаси дърво!

Равносметката за изминалите 20 години: С „Лист по лист“ спасихме от изсичане 17 700 дървета… Това е нашата малка гора. Нашият общ принос за Земята, по която вървим и за въздуха, който дишаме… Това стана възможно благодарение на вас – десетките доброволци и стотиците участници в „Лист по лист“. Благодарим ви, приятели!

Европейският корпус за солидарност е инициатива на Европейския съюз, която дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна или в чужбина, като принасят полза за общностите и хората в Европа.