Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 23/06/2021

Не беше отдавна масовото запасяване с хранителни продукти, предизвикано от неизвестността около корона вируса и усещането за предстояща криза. Поколението на средна възраст и по-възрастните едва ли биха забравили опразнените рафтове в магазините и дългите опашки пред тях в началото на 90-те. Въпреки че подобни кризи са далеч от представите ни в днешния ден, за всеки е добре да знае кои хранителни продукти как и колко време може да съхранява в домашни условия. Няма спор, че хранителните запаси са изключително важен фактор за справяне по време на криза, независимо дали тя е причинена от икономически или природни фактори. А никое общество не е застраховано от такава. Факт е и че напоследък все повече хора се запасяват непрофесионално, в домашни условия.

Познаването на някои основни принципи в това отношене е гаранция за ефективно и икономически оправдано запасяване. Най-важните от тях са няколко:

– Еднократното посещение в супермаркет и пълната с консервирани храни количка не е решение. Трябва предварително да отделите достатъчно време, за да разберете точно кои храни, как и колко дълго можете да съхраните.

– Съхранявайте това, с което вие и вашето семейство се храните най-често. Изключете от тази група храни, чието съхранение предполага хладилник или фризер. Не разчитайте на електричество!

– Съхранявайте сравнително евтини продукти с дълъг срок на годност и елементарно приготвяне.

– В екстремни ситуации организмът се нуждае от повече калории, така че се фокусирайте върху висококалоричните и заедно с това дълготрайни продукти.

– Ако имате възможност, изчислете на любителско ниво енергийната стойност на продуктите, които съхранявате, така че да се получат по 2000 – 2200 калории на ден за човек. С този ориентир може относително точно да се изчисли необходимия запас за конкретен период от време.

– Не съхранявайте нищо излишно. По време на криза екзотичните подправки, кафето и тютюневите продукти са излишен баласт.

– Помислете (прочетете) за условията на съхранение за всеки конкретен продукт. Те са различни за различните групи храни. Ако сухият боб може да се държи в хартиен плик навън, то картофите се чувстват най-добре на 20 см. под земята. В идеалния случай би следвало да имате специално помещение с контролируем въздухообмен, влажност и температура. Градските многофамилни сгради обикновено не разполагат с такива.

– Доколкото е възможно, създавайте личния си хранителен запас без показност. При сериозни кризи социалното поведение на масовия човек е непредсказуемо. Колкото повече външни хора знаят за наличието на вашия запас, толкова по-голямо ще е изкушението да ви бъде отнет. Вашите запаси трябва да се обсъждат само вътре семейството.

– Проследявайте сроковете на годност, отбелязани на фабричните опаковки и своевременно подменяйте продуктите с изтичащ срок.

– По възможност подгответе хранителния си запас (или поне част от него) за евакуация. При извънредно тежка и опасна криза е възможно да се наложи да напуснете дома си. Помислете за по-защитено място, на което можете да отидете с цялото си семейство и необходимата храна.

10 от най-подходящи продукти за хранително запасяване

1. ОризНай-подходящата температура за съхранение на ориз е 1-5 °C. За опаковка се препоръчват контейнери от PETE пластмаса или стеклени съдове. Вакуумираните опаковки допълнително удължават срока му на годност. Има изследвания, които показват че правилно опакован, оризът може да се съхрани до 30 години, при това без загуба на хранителна стойност и вкусови качества.
2. БобВ хартиени или текстилни опаковки при външни атмосферни условия може да се съхранява около 5 години. В условия на вакуум някои сортове остават непроменени до 20 години. Обикновено в зърната на видимо здравия боб има зародиши на специфични вредители. Важно условие преди опаковането на боб е обезпаразитяването му.
3. ЛещаНезависимо от указания на фабричните опаковки срок на годност, съхранена в сухи и проветриви помещения лещата се запазва относително добре за около 3 години.
4. ЖитниПри оптимална температура, ниска влажност и добра вентилация пшеница, ръж, лимец и др. могат да се съхраняват до 2 години дори в обикновени чували от зебло. Необходимо е обаче ежемесечно пресипване с цел контрол и профилактика на евентуални вредители. Във вакуум и на тъмно и хладно – десетки години.
5. ЕлдаУсловията за съхранение са както при житните. Елдата обаче може да се яде без температурна обработка. Накисването й във вода за една нощ е достатъчно.
6. Тестени полуфабрикатиСпагети, макарони и други запазват вкусовите си качества и енергийна стойност за не по-малко от година, независимо от фабрично определения срок на годност. Вакуумните опаковки допълнително удължават възможността за съхранение.
7. Сол и захарСолта и захарта са естествени консерванти. При достатъчно ниска влажност могат да запазят качествата си до 10 години, дори в обикновени хартиени опаковки.
8. АлкохолВисокоградусния алкохол може да се запази десетилетия. Съхранява се изключително в стъклени, добре затворени опаковки, на тъмно и хладно място. Освен като лечебно и загряващо средство, качествения алкохол е и силно калоричен.
9. МедДобре опакованият мед е уникално дълготраен продукт. Обикновени стъклени буркани с добре стегнат капак са достатъчна гаранция за съхраняването му. Има данни за открит в Египет мед на около 3000 години, в Грузия също – на 5000 години. И в двата случая със запазени качества.
10. Сухо млякоПроизведено в съответствие със съвременните технологични норми, сухото мляко може да се съхранява неопределено дълго време. Единственото условие е да бъде в херметизирана опаковка.

 

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тоотразява официалното становище на Европейския съюз.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина