Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 10/10/2018

Кръстовището на булевардите „Чаталджа” и „Осми Приморски полк” е най-замърсеното място с фини прахови частици и шум в района, заключен между бул. „Осми Приморски полк”, бул. „Чаталджа”, ул. „Васил Друмев” и ул. „Кап. Рончевски”. Замерването е извършено през юли 2018 г. от доброволци на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), като част от проект „Младите и квартала”, финансиран по програма „Младежки проекти 2018” на община Варна. В деня на измерването фините прахови частици до 10 микрометра (ФПЧ10) са били 67,15 мкг/м3 при средно дневна норма от 50 мкг/м3. Тази норма, според законодателството, не трябва да се превишава повече от 35 дни в годината. Средно годишната норма (СГН) за ФПЧ10 е 40 мкг/м3. Нормата на по-опасните фини прахови частици – до 2,5 микрометра (ФПЧ2,5), е превишила, като единична стойност, с около 20% средногодишната в същия пункт. СГН на ФПЧ2,5 проникващи много по-дълбоко в дихателните пътища, е до 25 мкг/м3. От 1 януари 2020 г. се предвижда да влезе в сила още по-ниска средно годишна норма – до 20 мкг/м3. На експертно ниво се коментира активно въвеждането на норми за още една фракция – фини прахови частици до 1 микрометър. Именно те са най-опасни за човешкото здраве и се свързват със саждите от изгарянето на дизела, коментира д-р Димчо Томов от катедрата „Хигиена и епидемиология” на Медицински университет -Варна.

Освен първите няколко жилищни блока по протежението на бул. „Осми Приморски полк”след кръстовището с „Чаталджа”, на най-голямо замърсяване с фин прах са изложени живеещите около кръстовището на ул. „Константин Фотинов” и „Любен Каравелов”, както и на „Княз Николаевич” и „Цани Гинчев”. По време на замерването там са установени наднормени стойности на фини прахови частици.
Основният източник на ФПЧ през лятото е автомобилният транспорт. Вредният ефект на замърсяването с прах е по-силно изразен, когато във въздуха има и серен диоксид. Продължителното излагане на серен диоксид и прах води до белодробни заболявания, предимно респираторни инфекции на горните дихателни пътища и бронхити.

Автомобилите са главният виновник и за шумовото замърсяване. Освен на кръстовището на булевардите „Чаталджа” и „Осми Приморски полк”, наднормено шумово замърсяване беше измерено още в карето между улиците „Любен Каравелов”, „Найден Геров” и „Феликс Каниц”, както и между бул. „Осми Приморски полк”,ул. „Найден Геров” и „Кап. Рончевски”. Продължителното излагане наднормен шум предизвиква не само необратими изменения в органите на слуха, но води и до нарушения на нервната система.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина