Автор: Кристияна Опрева
Публикувано на 28/11/2018

Всеки е чел приказки, в които лек, пухкав сняг се спуска над малки планински села, всички се прибират на топло пред камината и започва дългото чакане на пролетта – отново топлото слънце да залее полята и горите. Но никой не се замисля как зимата въздейства на всички организми, обитаващи земната повърхност, като започнем от микробите и стигнем до нас самите.

Зимата, като сезон представлява – изстиване на земната повърхност, поради наклона на земната ос, спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето. Когато земната повърхност изтива се спира развитието на всички организни, така нареченият „период на почивка”. Микроорганизмите забавят действията си, растенията и някои животински видове изпадат в летаргия, а ние хората започваме да се оплакваме че ни е студено!

Растителните видове забавят и спират вегетацията си, поради факта че са закрепени на едно неподвижно местообитание. Слънчевата радиация е с ниски стойности, при което се нарушава баланса на усвоимост на хранителни вещества от почвата. През студеният период, водата в тъканите на растителните организми преминава от течно в твърдо агрегатно състояние и не може да се използва за продуктивност и възпроизводителност. Затова природата е изработила механизми срещу това – опадване на листата и други меки части.

Повечето от животните прекарват зимата скрити в леговища, други хибернират, а трети, като например някой птици и морски видове, изминават милиони километри за да отидат в по – богати на слънчева енергия региони, като тези действия за показателни за преживяемостта на видовете. Ако се изложат на висок концентриран студ, тъканите и органите им могат да замръзнат и да има летален край. Затова природата ги е снабдила с различни техники за оцеляване – дебели кожи, натрупване на подкожна мазнина и др.  https://greenbalkans.org/bg/Opazvane_na_vidovete-c261

Зимата е период на оцеляване, земеделските производители чакат първият сняг да натрупа върху засятите житни култри, за да не се унищожи производството на пролет, овощарите и лозарите се надяват,пъпките на  овошките и лозята да не замръзнат. А всъщност, снега има и полезни черти като дебелата снежна покривка предпазва от замръзване, на пролет носи много вода за напояване и при наличие на  сняг, температурите не падат много. Снега, не само подпомага разстителният свят, но и е красиво творение на природата.

Всеки се радва на снега, той носи на нас хората усмивки и щастливи моменти и надежда за по добри дни!

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина