Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 26/09/2019

Ученици от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна успяха да договорят поставянето на бариерни ограждения, почистването, поставянето на кошчета за отпадъци и табели, забраняващи достъпа на животни, в Чудните скали. Това се случи по време на срещата им с кмета на община Дългопол Георги Георгиев преди няколко дни. До развръзката се стигна след поредица от писма до институциите и медиите, в които те сигнализираха за вандалски действия в природната забележителност.

Децата са участници в 11-ата научна експедиция „Аспарухово – бъдеще за фолклорния свят“, в рамките на която имат поход до Чудните скали. По време на похода виждат природния феномен изрисуван с графити, превърнат в пасбище и тоалетна за стада от крави и сметище за отпадъците на туристите. Спонтанната им идея да организират акция по почистване се сблъсква с ограниченията на закона. Затова се обръщат за съдействие към Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). След консултация за провеждане на граждански действия, учениците известят писмено за проблема контролиращите институции в лицето на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)- Варна, Община Дългопол и кметовете на селата Аспарухово и Добромир.

На поканата им за среща се отзовава единствено кметът на Дългопол Георги Георгиев. Той обещава още през ноември поставянето на бариерни ограждения, табели, забраняващи достъпа на животни до Чудните скали, кошчета за боклуци и почистване на животинските отпадъци. Според него единствено жива охрана и видеонаблюдение са реално и трайно решение на проблема. За да се осигурят, освен значителни средства, е необходимо и укрепване на района от свличащи се камъни. Затова младежите обмислят възможността за създаване на сдружение с идеална цел, което да организира дарителска кампания „Да спасим Чудните скали“.

Освен за почистването и обезопасяването, децата имат идеи и затова, как да направят Чудните скали по-атрактивни за туристите. „Искаме да намерим удобен път за придвижване пеша от село Аспарухово до Чудните скали. Да се направи екопътека и да се монтират цветни светлини, така че обектът да се вижда отдалече нощем“, споделя шестокласничката Анна Богданова. Учениците предлагат още да се поставят информационни табели не само с чисто географски данни, а и с любопитни и малко известни истории за мястото, които научили от хората в село Аспарухово.

„На следващата среща в общината ще отидем с нагласата да предложим конкретна помощ от наша страна“, заяви седмокласникът Георги Георгиев.

Шестокласникът Георги Георгиев постави очи в очи исканията си на кмета – съименик и дори поседя за кратко в стола му.

„Позитивно настроена съм. Кметът подходи с разбиране, което ми дава сигурност, че нещата ще се случат“, смята съученичката му Анна Богданова.

По пътя към успеха децата преминаха обучение по граждански контрол по проект „Лятна еколаборатория 2019“, финансиран по програма „Младежки проекти 2019“ на Община Варна.

„Чудни скали“ е обявена за природна забележителност преди 70 години. Разположена е на 12,5 хектара в община Дългопол, на 4 км от село Аспарухово, на брега на язовир Цонево. Целта на обявяването е опазването на скалните образувания, което забранява промени, увреждащи естествения образ на скалите и околния пейзаж и природа.

„Чудни скали“ са включени в националния Регистър на защитените територии и защитените зони в България и частично в защитената зона по Директивата за птиците Камчийска планина.

Повече информация за активностите на децата и затова как може да ги подкрепите, вижте тук!

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина