Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 18/03/2021

Хилядолетният дъб в Летина (Испания), известен като Дървото на вещиците, е победител в конкурса „Европейско дърво на годината”. Церемонията по награждаването се проведе в късния следобед вчера. За каменния дъб от Уеска в испанската област Арагон са гласували 104 264 европейски граждани. Дървото е на 1000 години. Страховитото му прозвище идва от древно предание, когато планините Сиера де Гуара са били обитавани от вещици, които танцували и празнували около червения дъб. Хиляда години по-късно именно връзката с хората е причината този дъб все още да се извисява в малкото градче Алто Арагон, обитавано само от 13 души. Но от съседните селища редовно идват хора до дървото и устройват там тържества. Въпреки възрастта си и близостта до къщите, то все още е много жизнено. „Тайната със сигурност се крие в грижата и присъствието на хората от съседните на Летина села, и в онези вещици“, пишат в номинацията си от кметство Летина.

На второ място, с 26 000 гласа по-малко, се нарежда Чинарът в Куринга (Италия), отново на 1000 г. Трети е Древният чинар в Дагестан, Русия, на 284 г.

Българският финалист в конкурса – Старата черница от Велики Преслав, на 450 години. Тя остана на 14 място с 30 055 гласа. Номинацията е на Народно читалище „Развитие 1874” във Велики Преслав.

През 2014 г. Старият бряст в Сливен печели първо място в „Европейско дърво на годината“ в конкуренция с общо 10 държави.

Конкурсът „Европейско дърво на годината” възниква като продължение и надграждане на съществуващия вече „Дърво на годината”, който се провежда от 2002 г. в Чехия. Обнадеждени от популярността и красивата идея на инициативата, организаторите от Чешката република – Nadace Partnerstvi – решават да го изнесат на международно ниво, като вдъхновят и други държави да се включат в него.  През 2011 г. е организиран първият конкурс „Европейско  дърво на годината”, в който взимат участие дърветата от 5 държави. Към момента броят им вече е нараснал до 16, като има заявено желание за участие и от страни извън европейския континент.

Конкурсът протича чрез едномесечно онлайн гласуване, което се провежда през февруари, и в него се включват дърветата победители от националните надпревари на държавите участнички в инициативата.

Церемонията по награждаване се организира традиционно в сградата на Европейския парламент в Брюксел, с присъствието на евродепутати, членове на Европейската комисия, участници от националните конкурси и други гости.

СПОДЕЛИ!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина