Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 18/03/2021

Хилядолетният дъб в Летина (Испания), известен като Дървото на вещиците, е победител в конкурса „Европейско дърво на годината”. Церемонията по награждаването се проведе в късния следобед вчера. За каменния дъб от Уеска в испанската област Арагон са гласували 104 264 европейски граждани. Дървото е на 1000 години. Страховитото му прозвище идва от древно предание, когато планините Сиера де Гуара са били обитавани от вещици, които танцували и празнували около червения дъб. Хиляда години по-късно именно връзката с хората е причината този дъб все още да се извисява в малкото градче Алто Арагон, обитавано само от 13 души. Но от съседните селища редовно идват хора до дървото и устройват там тържества. Въпреки възрастта си и близостта до къщите, то все още е много жизнено. „Тайната със сигурност се крие в грижата и присъствието на хората от съседните на Летина села, и в онези вещици“, пишат в номинацията си от кметство Летина.

На второ място, с 26 000 гласа по-малко, се нарежда Чинарът в Куринга (Италия), отново на 1000 г. Трети е Древният чинар в Дагестан, Русия, на 284 г.

Българският финалист в конкурса – Старата черница от Велики Преслав, на 450 години. Тя остана на 14 място с 30 055 гласа. Номинацията е на Народно читалище „Развитие 1874” във Велики Преслав.

През 2014 г. Старият бряст в Сливен печели първо място в „Европейско дърво на годината“ в конкуренция с общо 10 държави.

Конкурсът „Европейско дърво на годината” възниква като продължение и надграждане на съществуващия вече „Дърво на годината”, който се провежда от 2002 г. в Чехия. Обнадеждени от популярността и красивата идея на инициативата, организаторите от Чешката република – Nadace Partnerstvi – решават да го изнесат на международно ниво, като вдъхновят и други държави да се включат в него.  През 2011 г. е организиран първият конкурс „Европейско  дърво на годината”, в който взимат участие дърветата от 5 държави. Към момента броят им вече е нараснал до 16, като има заявено желание за участие и от страни извън европейския континент.

Конкурсът протича чрез едномесечно онлайн гласуване, което се провежда през февруари, и в него се включват дърветата победители от националните надпревари на държавите участнички в инициативата.

Церемонията по награждаване се организира традиционно в сградата на Европейския парламент в Брюксел, с присъствието на евродепутати, членове на Европейската комисия, участници от националните конкурси и други гости.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина