Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 20/09/2019

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) подкрепя протеста на милиони младежи по цял свят срещу бездействието на правителствата за справяне н климатичните промени. Българските управляващи от своя страна нямат никакви планове за справедлив преход от въглища към възобновяема енергия. За разлика от други европейски държави, у нас дори не е фиксирана крайна дата за спиране на използването на изкопаеми горива.

В Стачката за климата на 20 септември се включват над 1000 града от 115 държави. В Бълария протести са обявени в четири града – София (18 ч пред НДК), Варна (18,30 ч, срещу Фестивалния комплекс), Плевен (18 ч, пред сградата на общината) и Самоков (17 ч, пл. „Захарий Зограф“).

Мащабната акция се провежда три дни преди срещите на ООН в Ню Йорк за справяне с климатичната криза. Генералният секретар Гутериш призова всички световни лидери да отидат на основната среща на 23 септември с конкретни национални планове. Последните проучвания показват, че ако сега се предприемат решителни действия, увеличението на температурите може да бъде ограничено.

По-рано през годината лидерите на Европейския съюз не успяха да постигнат категорично споразумение за въглероднонеутрална икономика до 2050 г.

Стачката за климата е подобна на протеста „Петъци за бъдеще“, започнат от шведската ученичка Грета Тунберг. Тунберг не ходеше на училище всеки петък, за да протестира пред сградата на правителството, че не се прави нищо за борба с климатичните промени.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина