Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 10/01/2020

Четири ядрени аварии се случват за по-малко от 3 месеца в Япония в една и съща АЕЦ и с един и същ реактор. Действието се развива пред 39 години, в периода януари – март. Изтичанията на радиация са от първия ядрен реактор с кипяща вода в Япония – този на АЕЦ „Цуруга“ (Централна Япония), построен през 1974 г. за 48 месеца. В следствие на инцидентите властите съобщават официално за облъчени 278 души.

Поредицата от аварии в началото на 1981 г. завършва на 8 март. Тогава изтичат 16 тона радиоактивна вода от охладителната система на първи блок. Причината е пукнатина в тръба, която води до изпускане на радиация в околната среда. 56 служители на АЕЦ „Цуруга“ са облъчени само при този инцидент. По-страшното е, че злополуката е прикривана в продължение на 40 дни.

АЕЦ „Цуруга“ е разположена в префектура Фукуи. Собственост е на „Джапан Атомик Пауър Компани“ (Japan Atomic Power Company, JAPC). Площта на комплекса е 5,12 km2. На площадката на централата се намират два експериментални рекатора: Фуген (изведен от експлоатация) и Монджу. Те са собственост на Японския институт за изследване на ядрения цикъл. АЕЦ „Цуруга“ има два блока, като още два са в строеж от 2017 и 2018 г.

Интересен факт е, че само няколко месеца след откриването на централата, се случва първата авария с нея. На 1 октомври 1974 г. изтичат 13 тона радиоактивна вода в морето, а 37 служители в АЕЦ са облъчени.

През 1994 г. в АЕЦ „Цуруга“ заработва експерименталния реактор „Монджу“ на бързи неутрони за възпроизводство на ядрено гориво. Само година по-късно силни вибрации във втория кръг на охладителната му система предизвикват скъсване на термометрична сонда. Изтича натрий, който предизвиква силен пожар. При аварията не е задействана нито алармата, нито автоматичната система за спиране на реактора. Реакторът бива спрян ръчно след около час и половина. „Монджу“ бива изведен от експлоатация за 14 години.

Пет години след този инцидент – на 12 юни 1999 г., последва нова авария и – изтичане на около 90 тона радиоактивна вода от втори блок на АЕЦ „Цуруга“.

Със закъснение са разкрити и множество други злополуки при ремонтни дейности, при които служители на АЕЦ са били изложени на високи дози радиация.

Комитетът за контрол на ядрената енергетика на Япония официално признава в отчета си от 2013 г., че втори блок на АЕЦ “Цуруга” е построен върху активен разлом на земната кора, което е забранено от японското законодателство, съобщава агенция Киодо.

Снимка: wikipedia

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина