Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 27/10/2020

Ограничаване на широко използваните пластмасови изделия с краткотрайна полза, като кутии за храна, чаши за кафе, включително и т.нар. „картонени“ чаши с вътрешен пластмасов слой, мокри кърпички и др. За това настояват близо 20 000 българи в петиция за справяне със замърсяването от пластмаса у нас. Документът ще бъде внесен на 28 октомври от 8:45 часа в Министерство на околната среда и водите. Актрисата Лили Гелева се включи в кампанията срещу пластмасовото замърсяване на „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България и лично ще предаде подписите на министерството. Изпълнителката на „Писмо в (пластмасова) бутилка“ от години има активна гражданска позиция срещу прекомерната употреба на пластмаса и защитава правото ни да живеем в чиста околна среда.

Поводът за подписката е, че от юли 2021 г. влизат в сила общоевропейската забрана на осем вида пластмасови изделия за еднократна употреба: клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки за напитки, пръчки за балони, стиропорени съдове за храна и напитки и  изделия от оксо-разградима пластмаса.

Тези мерки са минимални и недостатъчни, много европейски държави имат вече значително по-амбициозни цели, смятат екологичните организации.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина