Безплатна прожекция на филма „Как да променим света“

Безплатна прожекция на документалния филм „How to change the world“ („Как да променим света“) ще се състои във Варна на 16 август от 19 ч. в Социалната Чайна на ул. „Преслав“ 53. Лентата представя историята на зараждането на „Грийнпийс” и от премиерата си през 2015 г. насам, получава редица международни награди за майсторска документалистика.
През 1971 г. група приятели отплават с кораб, за да спрат ядрени опити в Амчитка, Аляска. Техният протест завладява целия свят. Това е раждането на „Грийнпийс“ и събитието, задаващо насоката на съвременното „зелено” движение.
Още от първата акция, чрез изразните средства на седмото изкуство – киното, активистите от „Грийнпийс” запечатват непринудено на 16-милиметрова лента своето приключение, а в лицето на Боб Хънтър – новелист и журналист с искрен и комедиен поглед върху себе си и групата, намират възможно най-добрия хроникьор. С помощта на яркия архивен материал и хитроумния разказ на Боб Хънтър – направляваща фигура от ранните години на организацията, режисьорът Джери Ротуел създава един завладяващ филм.
Филмът съдържа сцени, които не са подходящи за деца.

Свилена Велчева

Журналист