Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 04/02/2024

435 дни от годината един от компютрите в ЕкоВарна работи от спестена енергия.

Как се стигна до тук?

Да намалим количеството на генерираните отпадъци е водещ приоритет за нас от ЕкоВарна. Години на ред събираме и рециклираме хартия. Усилията ни се наричат кампания „Лист по лист“. От няколко години като съпътстващи дейности при рециклирането на хартията, започнахме да рециклираме и други отпадъци, които генерираме. Някои от партньорите ни експериментално се включиха в идеята. После решихме да започнем и кампанията шише върни, книга си вземи. Това добави в колекцията от отпадъци малките шишенца от парфюми и алуминиевите флакони от дезодоранти. Дълго време го правихме заради идеята, така между другото, но през 2023 година се захванахме по сериозно със статистиката и установихме следния резултат. През 2023 година сме събрали и предали за рециклиране 185 кг. пластмасови опаковки, 47 кг. алуминиеви опаковки и 54 кг. стъклени. Ще кажете „Нищо работа!“, не знаете ли тоновите отпадъци, които изхвърляме. Знаем! Обаче и ние се изненадахме когато решихме да анализираме това незначително наше дело. А то казва:

Рециклирайки 185 килограма пластмасови бутилки от безалкохолни, сокове, минерална вода и домашна козметика, сме успели да спестим енергия с която единият от компютрите в офисът е работил 180 дена.

Към тях ще добавим и 174 дена с които нашият лаптоп е работил от спестената енергия от предадените за рециклиране 47 килограма алуминиеви опаковки (флакони от дезодоранти и кутийки от бира).

Ами инициативата „Зелени петъци“. През 2023 година гражданите ни донесоха 54 килограма стъклени шишенца от парфюми, които ние отнесохме до центъра за рециклиране. Със спестената енергия от тяхното рециклиране, добавяме още 81 дена работа на нашия лаптоп.

И така като събрахме дните се оказа, че със спестената енергия от всичките събрани и рециклирани опаковки нашият лаптоп е работил 435 дни със спестената енергия. Това за нас не е „Нищо работа!“. Ако погледнем глобално със спестените 946 (kWh) киловат-час енергия сме спестили 567,6 гр. СО2, която се произвежда от изкопаемите горива.

Е това е. Поднасяме нашите благодарности към всички знайни и незнайни помощници в постигането на нашата мисия – „Да направим опазването на околната среда в личен интерес на всеки един от нас“.

Важно е да се отбележи, че за да направим тези изчисления сме използвали различни източници на информация. Използваните данни обикновено с осреднени стойности както по отношение на количествата така и по отношение на вариации в зависимост от използваните суровини и конкретни производствени процеси. Надяваме се, че съзнавайки относителността на изчисленията ще приемете малката ни шега, че за нашия компютър 2023 година е била от 435 дни.

Използвани източници: Европейския парламент; Съвета на ЕС; Европейската комисия; Environmental Protection Agency (EPA) на САЩ

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина