Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 04/08/2020

28 свежи и смели идеи, за това как да се справим с отпадъците, как да запазим чист въздуха и българските плажове, се борят за голямата награда на „Проект ЕКО” – да бъдат реализирани напрактика. Най-много – половината от постъпилите проекти, са свързани с категорията, която Обществен център за околна среда и устойчиво развитие ще оценява – „пренасочване на отпадъците“.

На 30 юли приключи изпращането на разработки за „Проект ЕКО“. Над 1600 млади хора са проявили интерес към конкурса и са изтеглили предложените теми. Успяхме да стимулираме мисленето в посока решения, а 28 участници и отбори са положили нелеките усилия да опишат и формулират своите идеи, заяви организаторът на конкурса – варненецът Ивайло Цочев.
До 10 август тече работата на журито по оценка на проектите. „Това е работата, която ще осмисли конкурса и ще докаже, че истинската промяна е възможна чрез съвместна работа“, смята Ивайло. Представители на три компании – спонсори на конкурса, както и на три неправителствени организации, работещи за опазване на околната среда, трябва да решат кой проект може и си струва да бъде реализиран (първа награда), кой участник би се обогатил от менторска програма (втора награда). А проектът, на който не му достига малко, ще получи утешителна парична награда от 100 лв. и престижното трето място. Победителите във всяка една от категориите ще бъдат обявени на 15 август на платформата на „Проект ЕКО”.

„Проект ЕКО” се ражда по идея на 20-годишния Ивайло Цочев, който от няколко години се занимава с организацията на събития и инициативи, свързани с екология и устойчив бизнес. „Природата следва свои правила, пред които сме безсилни, когато изберем да бъдем нейни врагове. А създаването на екологична култура в едно общество зависи най-вече от вярата в собствените възможности и в младите“, смята Ивайло.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина