Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 12/01/2019

2019 – годината в която можете да направите офисa зелен! За това има много начини. Най-лесно и бързо обаче можете да започнете, като спрете да използвате чашите за еднократна употреба. Покажете на всички посетители в офиса, че за вас е неприемливо поведението „ползвам и хвърлям”. Споделете им, че се присъединявате към мисия „Аз избирам чаша за многократна употреба“ и искате да спестите тонове отпадък на природата и поколенията като се освободите от еднократните чаши, които са направени от пластмаса или от пластмаса с картонено покритие. (Да, „картонените“ чаши всъщност са пластмасови. )

Можете да разкажете на своите служители, колеги и партньори, че през 2018 – та светът се събуди за криза с океанската пластмаса и че не е достатъчно само да следим проблема, а и да участваме в разрешаването му. Вижте какъв пробив имаме през 2018-та: Европейският парламент забрани използването на редица еднократни изделия от пластмаса. Можем да чакаме забраната да подейства, но можем и да бъдем активни!

Светът има проблем с пластмасовото замърсяване, той нараства с ефекта на „снежна топка“, но също така и общественото съзнание и действие нарастват. А ние?

Всяка година около 8 милиарда килограма пластмасови отпадъци навлизат в океаните от крайбрежните райони. Това е еквивалентно на пет торбички с пластмасови боклуци, натрупани на всяка стъпка по всички морски бреговете на планетата. Цялата тази пластмаса причинява вреда на съществата, които живеят в океана, от задушаващи се костенурки в пластмасови торби, до китове и морски птици, които гладуват, защото коремчетата им са толкова претъпкани с парченца пластмаса, че няма място за реални храна.

Около 40% от всички произведени пластмаси се използват в опаковки и голяма част от тях се използват само веднъж и след това се изхвърлят. По-малко от една пета от цялата пластмаса се рециклира, въпреки че много страни и фирми се опитват да предложат иновативни решения за увеличаване на този процент.

Ние в ОЦОСУР започнахме през 2017 с нашата мисия „Аз избирам чаша за многократна употреба“. През 2018 г. към мисията се присъединиха над 1 200 деца от 13 Детски градини от цялата страна. Днес повече от 2 000 деца замениха еднократните чаши със собствена чаша за пиене на вода. Това доведе до следните резултати:

  • не бяха използвани 550 000 еднократни пластмасови чаши
  • не беше допуснато образуването на 1, 5 тона нерециклируем пластмасов отпадък
  • бяха спестени на 4,3 тона CO2 емисии, необходими за производството и транспорта на еднократните чаши
  • бяха спестени близо 3 тона суровини, необходими за производството на еднократните чаши

Най-малките го правят, можеш и ти. Всичко е толкова просто: Приеми мисията! Сложи край на еднократни чаши в офиса! :) Пусни съобщение в социалните мрежи че си част от промяната!

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина