Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 15/09/2018

Не, това не са нов вид хлебарки, нито пък скоростни самолети. За малко запознатите с орнитологията ще бъде любопитно да разберат, че това са най-разпространените птички през лятото в нашия варненски квартал. (Наблюдението е извършено през юли в района, заключен между бул. „Осми Приморски полк”, бул. „Чаталджа”, ул. „Васил Друмев” и ул. „Кап. Рончевски”). Вероятно не сте ги забелязвали, защото летят дори, когато спят. Кацат единствено, когато гнездят. Правят си гнезда от фина глина и слюнка във високи сгради. Може да ги объркате с лястовички. Също като тях, бързолетите са прелетни птици, оцветени в еднообразни тъмни тонове, а на някои гушата и гърдите са по-светли. Дължината на тялото им достига 20 см и тежат едва 30 до 100 гр. Както подсказва и името им, летят изключително добре с много висока скорост. И трите вида бързолети, които се срещат у нас –блед, черен и алпийски, са защитени. Изключително полезни са. Познайте защо? Хапват комари.

Наблюденията на животинския свят в квартала са извършени на 9-и и на 24 юли 2018 г. Тогава са преброени съответно 173 и 116 птички от вида. За сравнение – гълъбите,които децата гонят в градинката на Чаталджа, са били 96 и 78 съответно на двете дати в целия район. Така популярните варненски гларуси са били 89 (на 9 юли) и 78 (на 24 юли). Броят на врабчетата е бил 80 и 39 на двете дати, а на лястовичките – 32 и 23. Популацията на уличните котки вече е прехвърлила тази на лястовиците през юли и поддържа бройката от 31.От грабливите свраки са засечени 4. От коса и синигера, за съжаление, са забелязани само по един екземпляр на 9 юли.

Преброяването беше извършено в 22 точки на района от трима доброволци на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). То е част от проект „Младите и квартала”, финансиран по програма „Младежки дейности 2018” на община Варна. Целта на природозащитниците е да заостри вниманието на хората върху факта, че те не са единственият биологичен вид, живеещ в квартала, и трябва да се съобразяват с това.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина