Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 21/08/2023

„Боровата горичка е емблемата на нашия район. Служи като ориентация за хората, които не са тукашни.“ Очите на Даниела Цветкова са пълни със сълзи. Учителката по химия и семейството й са собственици на имот в местността „Ален мак“ във Варна повече от 40 години, а от 20 живеят постоянно тук.

„Основният ни страх е, че

тази гора ще бъде съсипана

заради прокарване на канализация, която би могла да я заобиколи“, включва се в разговора Марина Славкова. Искаме да я запазим не е само, защото мирише прекрасно и децата могат да играят тук, а защото това място много лесно може да се превърне в свлачищен район, в кална локва, каквито в София и в кварталите на Варна има много. Чарът на този квартал е, че имаме дървета, зеленина“, смята Марина.

Върху три от дърветата в малкия парк до ул. „Парангалица“ 1, ясно личат обозначения с червена боя. В земята между стволовете са набити колчета, явно трасиращи нечий път.

Обектът, който стартира официално през март включва: доизграждане на канализационна мрежа в СО: „Бриз“, „Свети Николa“, „Ален мак“, „Ваялар“, „Траката“, „Манастирски рид“ и изграждане на водопроводни връзки към ново трасе на магистрален водопровод Варна – Златни пясъци III етап. По него се предвижда изграждане на 52 км канализационна мрежа, както и доизграждане и реконструкция на водопроводната мрежа с дължина 12 км. Само в СО „Ален мак“ е планирана близо 10 км  канализация и 736 сградни канализационни отклонения.

Защо недоволстват хората от района

Не само че не са наясно от къде ще мине трасето и дали ще се секат дървета, а и кога ще приключат строителните работи. „Има разминаване на датите от информационната табела и това, което беше съобщено на хората на събрание преди два месеца. Първоначално работата трябваше да приключи на 30 септември, а сега пише 13 ноември – две седмици след изборите. И кой е отговорен?“, пита Даниела Цветкова. И заключава: “Винаги се действа задкулисно.“.

Наслагаха ревизионни шахти, но от фирмата – изпълнител не успяха да кажат по кои планове се водят и какво точно ще бъде направено, разказва Марина, която е присъствала на информационната среща за проекта. От съседи разбира, че първоначално канализацията е трябвало да заобиколи изцяло гората и да мине по улицата, която не ясно дали е част от кадастралната карта и ОУП. „Миналата седмица са сложили означения за премахването на три дървета. Но подозираме, че ще бъдат доста повече. Нямаме никаква яснота какво и как се планира, защото всичко разбираме от слухове – единия съсед видял работници и ги питал, а другият чул друго…“, недоумява младата жена.

За един живот дърветата са намалели наполовина

За няма и половин век дърветата, които част от хората тук лично са садили, са намалели на половина. От засадени 128 в парка до ул. „Парангалица“ 1 и на островчето под нея, са останали 67, заедно с кипарисите.

В малката горичка ясно личи купчинка пясък. „Донесох го и го изсипах тук, за да видят какво се носи при дъжд отгоре. По 7 кофи измитам и запълвам дупките с този пясък след дъжд. Ако я няма кореновата система на тези дървета, ние заминаваме надолу“, негодува Даниела.

Всички, изградили имоти тук, знаят, че почвата е песъчлива. И ако не поддържат зеленината, къщите им няма да ги има.

„Тези дървета аз съм ги садил лично. С маркуча и кофи за вода ги поливахме. Колко поколения са отгледали! А накрая дойдоха и виж какво направиха“, сочи с ръка насипите с пръст от строителните работи върху островчето с дървета Величко Геков. „От една седмица съм с високо кръвно и ми се плаче. Колко много любов сме вложили тук, колко труд…“, бърши сълзите си възрастният мъж.

„Започваме да подаваме сигнали, за да сме сигурни, че останалите дървета ще продължат да ни радват и да опазват почвата и екосистемата в района“, категорична е Марина Славкова.

Проектът

Изграждането на канализация в СО „Ален мак“ е включено във втората част от големия ВиК проект на стойност 138,4 млн. лв., от които 96,8 млн. лв. – безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. В резултат на реализацията на заложените в проекта дейности над 330 000 жители на Варна би трябвало да имат достъп до подобрено водоснабдяване. В приоритетната си част това са живеещите във вилните зони и курортните комплекси на север от Варна. В рамките на проекта ще бъдат изградени и реконструирани 22,5 км магистрални и довеждащи водопроводи, 81 км канализационни мрежи и нова канално-помпена станция.

На въпрос на Ecovarna дали се предвижда сеч на дървета във връзка с прокарване трасето на канализационната мрежа в планираните селищни образования, от Община Варна бяха лаконични, че проектът се изпълнява от ВиК-Варна. От водоснабдителното дружество заявиха през миналата седмица, че ще направят запитване до фирмата – изпълнител, която е ДЗЗД „ХИДРОАМ“. До редакционното приключване на статията отговор от ВиК-Варна, нямаше.

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие изпрати заявление за достъп до обществена информация до кмета на Варна и управителя на ВиК-Варна, с което изискваме освен проекта на трасето за канализационна мрежа в СО „Ален мак“, и заповедта за извършване на строителни дейности, и договора с фирмата изпълнител на проекта. Законовият срок за отговор изтича в края на месеца.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина