Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 19/07/2021

Торбичка за многократна употреба с логото на кампанията #НеМерсиНосяСи получи всеки от присъстващите на откриването на „Зелени дни“ в село Езерец. Инициативата се проведе на 16, 17 и 18 юли в шабленското село. Веднага след старта на инициативата, Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие разговаря с местните хора и гостите на събитието за пътя на отпадъците. Илиев демонстрира пълния кош с битови отпадъци, голяма част от които не могат да се рециклират, а други не стигат до центровете за рециклиране. Пластмасата, особено найлоновите торбички, са сред най-често срещания замърсител на моретата и океаните. В Черно море вече са открити 450 различни по размери плаващи пластмасови острови. 52% от морските обитатели, погълнали или заплели се в пластмасови отпадъци, са загинали. А всяка година в световен мащаб умират близо 1 милион морски птици заради попадналата в храносмилателните им системи пластмаса.

Един от начините да обърнем тенденцията е да използваме и изхвърляме по-малко еднократна пластмаса. Кампания #НеМерсиНосяСи цели намаляване на най-разпространената част от пластмасовото замърсяване – найлоновите торбички. Нищо не ни струва, когато излизаме на пазар да вземем торба или мрежа за многократна употреба. Така спестяваме отпадъци на природата, разходи на търговците и на нас самите. Защото пластмасовото замърсяване отравя не само морските животни, но и нас – хората.

Лайтмотивът на „Зелени дни с. Езерец“ беше по-малко отпадъци. По време на трите зелени дни беше проведена работилница „Да си направим място!“ за изработване на градски мебел от отпадъчен материал, битак-битАрт „ Без Отпадъци – с подаръци!“, работилница за деца „ Рециклираме красиво“ , както и прожекции за малки и големи на екологични теми. Беше открит и „Музей на отпадъците“ на плажа на Езерец.

„Зелените дни“ в с. Езерец са част от инициативите за подобряване на градската и околната среда в рамките на „Място България“ в партньорство с „BG Бъди активен“ и с подкрепата на фондация „Кока Кола“.

В тази насока са и усилията на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Вече 10 години организацията провежда в село Езерец младежки еколагер за устойчиво екологично строителство. Кампания #НеМерсиНосяСи е продължение на целите и действията на сдружението за поддържане на екологичното равновесие в района.

Проектът #НеМерсиНосяСи се осъществява с финансовата подкрепа на Vivacom Fund.       

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина