Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 14/08/2023

2 юли 2023 г. „Детската площадка ще я намалят наполовина и ще я преместят. Ще режат боровете до нея и ще правят фитнес площадка. Разкопаха основите на дървото до площадката и ще падне. Може би утре ще дойдат. Имаме готовност…“

3 юли 2023 г. „Дойдоха. Доста се разходиха около игрището и огледаха ситуацията. Сякаш се съгласиха с нас. Бяха меки. Усетиха, че ще има и бой и агресия. Нашият Янко се изяви – вика, псува. И Киро ги заплаши…“

Ситуацията не е начало на трилър, а съобщения между съседи във варненския квартал „Левски“. Поводът да си разменят подобна информация е стартирал ремонт на междублоковото пространство. „Идващите“, които „омекват“, са от общинската администрация във Варна и от фирмата-изпълнител на обекта.

Сезонът на ремонтите във Варна настъпва веднъж на 4 години. Предизборно се изливат милиони в благоустрояване на междублокови пространства, тротоари, детски площадки, игрища. Парите за масовото благоустрояване не могат да бъдат осигурени само от собствени средства, затова местната хазна прибягва към заеми, което натоварва инвестицията и с лихви. Разбира се, никой не се допитва до варненци, нито как и къде да се инвестират парите им, нито как да изглежда градинката и беседката пред блока им. Общината решава по неясни критерии кои междублокови пространства ще ремонтира, възлага на фирма проектирането и на друга – изпълнението. От години това са едни и същи фирми, а схемата е също непроменена. Затова след междусъседското съобщението на 2 юли и спрения със жива верига багер, подкопал основите на дърво, ремонтът в 23-и микрорайон е стопиран. В карето между ул. „Студентска“, „Неделчо Кайков“ и „Васил Петлешков“ вече месец и половина до оградата на детска площадка зеят дълбоки ровове и траншеи, от които стърчат кабели, порутени плочки са стоварени на купове, а тротоарите от северната страна на блок 14 на ул. „Студентска“ 14 са като след бомбардировка.

Неясно защо местната управа си е въобразила, че живущите в съседство ще се зарадват на обновено, но намалено с от 330 на 250 кв. м спортно игрище. Че ще приемат радушно застлана с мека настилка, но умалена с 40% детска площадка. Че ще приветстват фитнес уреди и ново осветление, за сметка на по-малко дървесна растителност.

„По-малкото игрище предполага по-малко хора“, „Не искаме да се махат дървета“, „Не може ли да направите нестандартно игрище по настояване на гражданите на Варна?“, „Предпочитаме по площадката нищо да не се прави, да остане в настоящия вид“, „Няколко пейки може да сложите“…

Уловените реплики са на живущите на ул. „Студентска“ по време на импровизирана среща в началото на юли с директора на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ Петър Гърбузов, представители на район „Приморски“ и „Инжстройинженеринг“ – фирмата изпълнител.

Страховете на хората са провокирани от намаляването на детската площадка с цел освобождаването на частен имот, отреден за застрояване. Това се случва, въпреки че още през 2014 г. Експертен съвет по устройство на територията взема решение той да получи отреждане за озеленяване. Близо 10 години решението не е изпълнено от управата на града, която е непроменена.

Недоволство от ремонтите възниква и в района на „Лятно кино Тракия“. В редакцията на Ecovarna получихме сигнал за засипани стволове на дървета с бетонни смеси на ул. „Страхил Войвода“ в участъка й с пресечката с бул. „Сливница“. Изпълнител на обекта „Междублоково пространство в обхвата на карето ул. „Отец Паисий“, ул. „Оборище“, бул. „Сливница“, бул. „Владислав Варненчик“ отново е „Инжстройинженеринг“. Сумата на ремонта възлиза на 1,428 млн. лв. без ДДС, осигурена чрез банков заем. От общината са категорични, че няма никакви нарушения“ в процеса на строително-монтажните работи, които продължават да текат. Проверката е направена от експерти на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ – същата, която обеща на хората от ул. „Студентска“ да преработи плана за ремонта според техните изисквания, но повече от месец няма развитие и работа по обекта. В единия случай имаме бетонирани дървета, а в другия – подкопани.

„Специалистите на община Варна едва ли не са чували за концепцията „Устройване на обществените пространства“ (Placemaking). Според нея създаването на обществено място трябва да бъде съвместен процес между граждани, експерти и управленци, чрез който можем максимално да увеличим ползата от обществените пространства“, коментира Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Ако тази концепция беше приложена преди проектирането на обектите за благоустрояване, конфликтите с гражданите биха се избегнали или поне свели до минимум, категоричен е Илиев. Още повече че ремонтите, пък били те и предизборни, се плащат от джоба на гражданите. Дълговете на Община Варна в края на миналата година са надхвърлили 135 млн. лв. Сумата представлява над 1/5 от бюджета на морския град. 12,6 млн. бяха изтеглени тази година само за довършване благоустрояването на междублокови пространства в кв. „Кайсиева градина“.

Прилагането на модела за устройване на обществени пространства с участието на гражданите, би оправдал изразходването на милионите левове за благоустрояване. Защото ще доведе до създаването на качествени публични пространства, които допринасят за здравето и благополучието на хората. За съжаление, действащите процеси на планиране в нашите общини са толкова институционализирани, че заинтересованите страни в общността рядко имат шанса да изразят собствените си идеи. Общинските управници със сигурност нямат отговори на всички въпроси макар да притежават цялата отговорност за взетите решения. Опитът ни показва, че когато управниците прилага този вид активно гражданско участие, те си спестяват много главоболия – от улици с голям трафик, през малко използвани паркове, до недобросъвестните проекти, чиято цел единствено е усвояване на публични средства, коментира Илиян Илиев.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина