Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 22/03/2021

„Здравейте! Аз съм Дикеледи и живея в малко селище насред сухи земи на Масаи ланд в Северна Кения. Това е красива страна и мой дом, но понякога животът тук е труден.

Освен всичко друго, чистата вода се намира трудно. И въпреки че в страната по-често е суша, има периоди, в които има поройни дъждове, които унищожават домовете ни и изкореняват и малкото останали дървета.

Аз съм роден и израснал в Елмити. Искало ми се е живота на всички да е малко по-добър. Заминах за града, за да уча и станах здравен работник. Научих много за здравето и хигиената, за отглеждането на децата, които лесно се разболяваха от стомашни разстройства и други болести.

Мръсната вода причинява много заболявания и много страдание. Това го знаех, но не знаех какво и как да направя, за да реша проблема. Ако питате жените в селото от какво имат нужда, всички биха извикали: „Чиста вода!“. Защото те знаят какво се случва с децата, когато пият от герана или от стария кладенец. Жените ще ви кажат, че откакто са били малки момичета, е трябвало да носят вода за семейството си. Те трябва да го правят, защото е „женска работа“. Селският кладенец се намира на 4 км разстояние от домовете ни….“

Откъсът е от книгата „Екологично образование в училище“, за чийто превод все още търсим доброволческа помощ. Описаната ситуация в Северна Кения е от началото на 90-те.

С този откъс от все още непубликуваната книга на български, искаме да отбележим днешния Международен ден на водата. Да си припомним какво богатство притежаваме! И каква отговорност имаме, за да го опазим.

В „Галерия“ ще видите местни примери за това, как унищожаваме водните си ресурси:

1. Натрупаните драгирани маси при изграждането на пристанището на „Газтрейд“ в Белославското езеро са превърнали част от водния басейн в бетон   от кал, без никаква растителност.

2. Спуканата канализационна тръба на дъното на Варненското езеро изля тонове отпадни води в уникалната влажна зона. И до ден днешен не е ясен източникът на замърсяването, причинил масовия мор на риба през май миналата година.

3. В опасност заради добив на газ в Добруджа е водния хоризонт, наречен Креда (малм-валанж), който обхваща подводния басейн на цяла Североизточна България. На 19 април в 10,30 ч в Административен съд Варна е поредното заседание по делото на „Русгеоком“ срещу Регионалната инспекция по околна среда и води във Варна. Фирмата-инвеститор обжалва решението, с което не е одобрено инвестиционното й предложение за проучване и добив на газ в четири участъка на територията на област Добрич. Преди всяко заседание протестиращи се събират пред сградата на съда срещу добива на газ чрез фракинг и замърсяването на водата следствие на добивната технология.

4. Последният фрапиращ случай за унищожаване на природното богатство във Варна е изсичането на над 4 дка защитна гора в местността „Коджа тепе“ в Горна Трака. Известно е, че там където няма дървета, няма и вода.

Според ежегодния доклад на ЮНЕСКО, публикуван по повод днешния Световен ден на водните ресурси, към 2030 г. светът ще се сблъска с глобален дефицит на вода. В момента около 2 милиарда души по света нямат пряк достъп до вода…

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина