Автор: Надя Петрова
Публикувано на 18/10/2023

Един от най-красивите плажове по нашето Черноморие – този в курорта Камчия, тъне в мизерия и прилича на изоставено място, въпреки прекрасните си природни дадености. Той е част от най-дългата плажна ивица в страната, която стига до с. Шкорпиловци. Там няма спасители, въпреки че морето често е много бурно и опасно. От години няма тоалетни, душове, място за паркиране, магазини. Няма и хотели. Останали са само бунгала – летни бази за отдих на заводи и учреждения, голяма част от които са в окаяно състояние. С изключение, разбира се на руския комплекс СОК “Камчия”, който обаче затвори врати и тъне в забрава.

Недоволната община

Представата на държавата за стопанисване на плажовете е да ги даде на концесия без да полага никаква допълнителна грижа, коментира бившият кмет на община Аврен Емануил Манолов. Малките общини приемат такъв вид плажове като тежест. „Ние получаваме предимно разходите и в случай, че има концесионер, някакви приходи. Ако няма, какъвто е случаят с Камчия – даваме хиляди за почистване и се разправяме ежедневно с напористи туристи, които не спазват правилата“, заявява Манолов.

Желаещ да стопанисва най-дългият плаж в страната няма от години. Не помага и разделянето му на четири по-малки части. Обяснението на експертите е, че заради широката плажна ивица поддръжката (осигуряването на спасяване, здравен пункт, редовно почистване) излиза по-скъпа, отколкото потенциалните приходи. И затова липсва икономически интерес.

С годините Камчия се превръща в най-близкия безплатен плаж на варненци и на хора от близките села. След затваряне на СОК “Камчия” в комплекса няма фирмен живот и това е една от причините да няма желаещи да отворят заведение или търговски обект.

Липсата на контрол

Постепенно плажът се превръща в дестинация за диво къмпингуване. Липсата на наредба и регламенти в тази посока обаче застрашават опазването на дюните и защитената зона. Ограничителните колчета на общинската администрация не успяват да спрат достъпа на всички превозни средства до пясъка. А повечето кемпери паркират директно върху плажа. Не е ясно и какви санитарни помещения използват при липсата на регламентирани такива.

От кметската администрация уверяват, че редовно извършват проверки по време на сезона съвместно с полиция, но без наредба са с вързани ръце. Стройна наредба за реда и условията на т. нар. диво къмпингуване би могла да внесе ред в летуването на красивия бряг, където морето и река Камчия се срещат.

Липсата на регламент

Сагата с определяне условията за диво къмпингуване е дълга и нейният край не се вижда на хоризонта. Нормативният документ е на етап създаване на втора междуведомствена работна група, която да подготви проекта за определяне местата за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги.

Първата група е създадена още през февруари 2020 г., но три години по-късно се оказва, че е фокусирана върху регламентиране условията по черноморското крайбрежие, а не и във вътрешността на страната. Така при проведена кръгла маса в Народното събрание тя е закрита и е назначена нова група, която се очаква да реши проблема, съобщиха за ЕкоВарна от пресцентъра на министерството.

До тогава разправиите между кметове, полицаи и свободно къмпингуващи туристи ще продължат.

Нереализираните възможности

Експерти по туризма смятат, че трябва да бъде прерязан омагьосаният кръг – няма концесионер, липсват туристи. Преди години в Камчия имаше няколко къмпинга, беше пълно с любители на този вид туризъм от Полша, Чехия, Източна Германия. Трябва да се мисли в тази посока, да се създаде качествен продукт, който да върне туристите от тези и други държави. Тогава плажът ще бъде приведен в нужния вид, коментира проф. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.

От Община Аврен са направили постъпки терена на бившето поделение, което се намира в началото на комплекса да се преактува от държавна в общинска собственост. Идеята е да стане буферен паркинг и вътре, в защитената територия, да се влиза само със соларни колички. За целта щяло да се търси европейско финансиране.

Трябва да се намери начин да се привлекат посетители, да напълни плажа, за да има интерес бизнесът да инвестира. Като няма хора, няма как да бъдат създадени привлекателни условия за ползване, смятат местните. Ситуацията е въпрос на търсене и предлагане. И докато държава и община не могат да споделят отговорността и да намерят решение, пропуснатите ползи за икономиката и нанесените щети за природата ще се множат.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина