Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 27/11/2023

Българският проект „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“ спечели специалната награда на публиката в конкурса на Европейската комисия „Regiostars 2023“. Това е проектът за новата бургаска библиотека, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Архитектурният проект е дело на варненските архитекти и общественици – арх. Делян Жечев и арх. Любка Ситронова, спечелели конкурса, обявен от община Бургас.

Призът беше връчен на церемония в гр. Острава, Чехия, а българското предложение бе избрано сред 228 проекта на държавите членки на Европейския съюз.

Победителят – защо?

„От класическа библиотека с книги, решихме да направим детски център за иновации, разказва за концепцията – победител, един от авторите й, арх. Делян Жечев. – За да накараме децата да влязат, трябваше да е интересен и като визия, и като функция, и като мисъл. Опитахме се да надникнем в света на децата и да го интегрираме в сградата. С тази концепция спечелихме конкурса.“

„Библиотеката се напълни с деца. Сградата живее, което беше целта ни“, заявява арх. Любка Ситронова. Така на практика се превръща в първата денонощна библиотека и младежки център у нас.

Промяната започва през 2019 г. с реконструкцията на старото немско училище и болница в Бургас. За изграждането са отпуснати близо 10 млн. лв., една трета от които от оперативната програма, а останалите – от Фонда за градско развитие.

„Когато се правят реконструкции на такива стари сгради, е много трудно, защото вече имат готова функция, която трябва да се пригажда по полезен начин към новия проект“, споделя арх. Жечев. Другият проблем се появява заради местоположението – средата се намира в жилищен квартал с комуникации. Не може да се събаря, защото в противен случай трябва да се изработи нов подробен устройствен план.

Защо в Бургас може, а във Варна – не

В Бургас, за разлика от Варна, когато решиха да правят библиотека, това беше дълбоко осмислен акт от кмета и екипа му, смята арх. Жечев. Така мечтата за нова библиотека се превръща в реализуем проект.

Седем години след провеждането на конкурса и избора на проект за сграда на Варненската библиотека и пет години след издаването на разрешително за строеж, такава липсва. Няма осигурено финансиране, нито идеи и опити да се осигури инвестицията от близо 50 млн. лв. Презавереното през 2021 г. разрешително за строеж на сградата изтича догодина. Презаверката може да се извършва само веднъж според нормативната уредба. Затова ако не започне реализация на сградата преди юли 2024 г., проектът няма да може да се реализира.

Близо 700 000 лв. е платила община Варна за проекта за нова сграда на регионалната библиотека във Варна. В конкурса през 2015 г. участват 450 предложения от цял свят. Избран е проект на холандско архитектурно бюро – „Аркитектс фор Урбанити“ (Architects for Urbanity). Проектът е включен в Плана за интегрирано развитие на община Варна, но финансиране за него няма осигурено.

Модерната визия и „зелен” покрив на бъдещата библиотека вероятно ще остават само предизборна пропаганда в годината на местен вот.

„В Бургас администрацията беше подготвена не само какво точно иска, а и откъде ще го финансира. Във Варна всичко започна наобратно – от мегаломанските идеи на бившия ни главен архитект, от кмета, който представа нямаше какво се случва в града му, до мястото, което беше избрано тотално грешно, защото не отговаря комуникационно за такъв проект“, коментира част от причините за неслучването арх. Жечев. По думите му, спечелилият проект не отговаря и на заданието.  Когато правиш нещо просто за пиар, за пред хората, това няма добър резултат, коментира арх. Жечев.

Къде се събират младежите във Варна

Във Варна все още липсва обществено пространство за младите хора. Такова трябва да се изгради извън границите на центъра, на място с бързи и лесни комуникации, смята арх. Любка Ситронова. „Това място трябваше да е Острова под Аспарухов мост. Там трябваше да са моловете, театрите, културните институции“, заявява арх. Жечев. Според него големите проблеми на града идват от Общия му устройствен план. „Той не беше направен да реши градоустройствените проблеми на Варна. Затова всичко, което можеше да се уплътни като застрояване, се направи“, коментира арх. Делян Жечев.

Чуйте целия разговор с арх. Делян Жечев и арх. Любка Ситронова тук:

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина