Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 16/08/2021

В Седмицата на морето и на връх Деня на Варна Обществен център за околна среда и устойчиво развитие връчи приза „Любим пазар за покупки с многократна торба“ на Фермерски пазар пред Фестивален и конгресен център. Наградата се връчва за първи път в рамките на кампания #НеМерсиНосяСи 2021.

Грамотата и рекламното пано от името на организаторите на пазара получи Никола Куташки. Той декларира готовност за бъдещи съвместни екоинициативи на територията на пазара.

Фермерски пазар пред ФКЦ стана любим пазар за покупки с многократна торба след Фейсбук гласуване. В надпреварата влязоха пет пазара – по един от петте административни района на Варна – „Чаталджа“, „Аспарухово“, „Младост“, „Владиславово“ и „Фермерски пазар“ (пред ФКЦ). На всеки един от тях в периода 2 – 4 юли се проведе акция #НеМерсиНосяСи, по време на която потребителите бяха призовани да не замърсяват околната среда, използвайки еднократни найлонови, хартиени или биополичерни торбички. Всеки пазаруващ с многократна торбичка получи подарък – торба от лен с логото на кампанията. А всеки еко потребител имаше възможност да подкрепи своя любим пазар, като се снима с многократна торба за надпреварата в социалната мрежа. Албумите с всички снимки бяха публикувани на Фейсбук страницата на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Първото място си оспорваха Фермерски пазар и пазар „Владиславово“, като първият изпревари на финала с 28 точки подгласника си. Почетното трето място е за пазар „Аспарухово“. Там бяха заснети и най-колоритните участници в #НеМерсиНосяСи. От потребители в „Аспарухово“ научихме как се правят многократни торбички от стари счупени чадъри.

Доброволците на #НеМерсиНосяСи поздравиха за празника всички варненци, които опазват града си и природата чисти, отказвайки еднократните найлонови, хартиени и биополимерни чанти за пазар. Те подариха торба с логото на кампанията на всеки пазаруващ с многократна торбичка на 15 август между 11 и 11,30 ч пред Фстивалния и конгресен център.

Проектът „#НеМерсиНосяСи“ се осъществява с финансовата подкрепа на Vivacom Fund.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина