Автор: Десислава Георгиева
Публикувано на 04/04/2022

За първи път микропластмасово замърсяване е открито в човешката кръв, като учените са открили малките частици в почти 80% от изследваните хора.

Откритието показва, че частиците могат да се разпространяват в тялото и да се задържат в органите. Въздействието им върху здравето все още не е известно. Но изследователите са обезпокоени, тъй като микропластмасата причинява увреждане на човешките клетки в лабораторни условия, а за частиците от замърсяването на въздуха вече е известно, че навлизат в организма и причиняват милиони ранни смъртни случаи годишно.

Огромни количества пластмасови отпадъци се изхвърлят в околната среда, а микропластмасата вече замърсява цялата планета – от върха на Еверест до най-дълбоките океани. Вече е известно, че хората консумират тези малки частици чрез храната и водата, както и че ги вдишват, и че те са открити във фекалиите на бебета и възрастни.

Учените анализират кръвни проби от 22 анонимни донори, всички здрави възрастни, и откриват пластмасови частици в 17 от тях. Половината от пробите съдържат пластмаса PET, която обикновено се използва в бутилките за напитки, а една трета – полистирол, използван за опаковане на храни и други продукти. Една четвърт от кръвните проби съдържат полиетилен, от който се произвеждат найлонови торбички.

„Със сигурност е разумно да се притесняваме“, каза Ветхаак пред Guardian. „Частиците са там и се транспортират в цялото тяло.“ Той каза, че предишната работа е показала, че микропластмасите са 10 пъти по-високи в изпражненията на бебетата в сравнение с възрастните и че бебетата, хранени с пластмасови бутилки, поглъщат милиони микропластмасови частици на ден.

„Също така знаем като цяло, че бебетата и малките деца са по-уязвими към излагане на химикали и частици“, каза той. „Това много ме притеснява.“

Ветхаак каза, че количеството и видът на пластмасата варират значително между кръвните проби. „Но това е пионерско проучване“, каза той, като сега е необходима още работа. Той каза, че разликите може да отразяват краткосрочна експозиция преди кръвните проби да бъдат взети, като пиене от пластмасова чаша или носене на пластмасова маска за лице.

„Големият въпрос е: Какво се случва в тялото ни?“ — каза Ветхаак. „Задържат ли се частиците в тялото? Транспортират ли се до определени органи, преминават ли през кръвно-мозъчната бариера? И дали тези нива са достатъчно високи, за да предизвикат заболяване? Спешно трябва да финансираме допълнителни изследвания, за да можем да разберем.“

Новото изследване е публикувано в списание Environment International и адаптира съществуващи техники за откриване и анализ на частици с размер едва 0,0007 мм. Някои от кръвните проби съдържат два или три вида пластмаса. Екипът е използвал стоманени игли за спринцовки и стъклени епруветки, за да се избегне замърсяване, и е тествал за фонови нива на микропластмаса, използвайки празни проби.

Тази статия е провод от огининалната публикувана  на The Gаrdian. Можете да я прочететете тук.

 

 

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина