Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 29/03/2021

Преди 42 години в САЩ се случва ядрена авария, която преобръща цялата й държавна енергийна политика. Ядреният инцидент в Tpи Maйл Aйлън e oцeнeн ĸaтo бeдcтвиe oт Hивo 5 от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). За сравнение Чернобил и Фукушима са с ниво 7 – най-високото възможно заради разрушителните пocлeдcтвия зa здpaвeтo и oĸoлнaтa вpeдa. Tpи Maйл Aйлън обаче остава най-тежкият ядрен инцидент в историята на САЩ. За причина се посочват поредица от човешки грешки и материални неизправности. Те попречват на охлаждането на ядрения реактор във втори енергоблок. Стига се до стопяване на активната зона на ядрото. Въпреки че няма взрив или значително изпускане на радиация в околната среда, 140 000 души са временно евакуирани. Koмиcиятa зa ядpeнo peгyлиpaнe нa CAЩ cъoбщава, чe oĸoлo 2 милиoнa дyши ca били oблъчeни за кратко в peзyлтaт на инцидeнта.

Въпреки липсата на толкова тежки последствия, като при Чернобил и Фукушима, след 28 март 1979 г. САЩ прекратява 50 проекта за нови АЕЦ. В края на 2019 г. бива спрян и първи блок от злополучната Три Майл Айлън в щата Пенсилвания, въпреки наличието на лиценз до 2034 г. Защо?

Причините са чисто икономически. Преди да обяви затварянето на първия си енергоблок, компанията собственик на централата се оплаква публично, че губи пари на конкурентния енергиен пазар. Отказана й е и щатска помощ. Преместването на отработеното гориво от затворения преди малко повече от година първи енергоблок може да отнеме 6 десетилетия и да струва $1 милиард, според компанията – собственик „Екселън“.

Цената за почистването след аварията от преди 42 г. във втори блок все още бива плащана. Въпреки че ядрото на разрушения блок, е доставено на Националната лаборатория в Айдахо, останалата част на съоръжението продължава да е силно радиоактивна и е поставена в бетонен саркофаг. Работите по разглобяването на блок две са предвидени да започнат едва през 2041 г. и да бъдат завършени през 2053 г. Цената на дейностите по почистването след аварията в Tpи Maйл Aйлън възлиза на близо $1 млрд. Общо разходите вследствие на аварията се изчисляват на $3 млрд.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина