Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 03/09/2021

Водолази – доброволци от Морски клуб „Приятели на морето“ ще почистят плаж Романтика и морското дъно в района в съботния 4 септември. Това съобщи Дарина Иванова от морския клуб. До трудно достъпния плаж водолазите ще стигнат с две лодки, с които след това ще бъдат извозени и събраните отпадъци. Подкрепа в начинанието ще им окаже службата за противопожарна безопасност във Варна. Ако гражданите желаят да се включат в почистването на пясъчната ивица, ще трябва да се придвижат до там самостоятелно по стълбите към плажа, които не са в добро състояние, предупреждават от клуба.

„Приятели на морето“ организират ежегодно акции по почистване на дъното на залива и плажа. „За съжаление, голяма част от отпадъците, които изваждаме, не могат да бъдат рециклиране, защото са силно замърсени и отиват в контейнерите за общ отпадък“, заяви Дарина Иванова.

Само през това лято по време на организирани акции водолазите към морския клуб изваждат от морето във Варненския залив около 300 кг. отпадъци, основно пластмаса и алуминий. „По дъното обаче има много изоставени рибарски мрежи, изхвърлени гуми, предмети от бита, хавлии, шапки, очила… Какво ли няма?!“, казва Дарина Иванова. Най-странния отпадък, с която тя се сблъсква на дъното, е хладилник.

Над 60 акции по почистване на плажовете и дъното по Северното черноморие провежда Морски клуб „Приятели на морето“ от 2000 г. В последните години край Шабла и Тюленово е все по-чисто, въпреки че има много къмпингуващи, споделя Дарина Иванова. Според нея най-замърсен остава района около Черноморец, въпреки организираните ежегодно мащабни доброволчески акции около 31 октомври – Деня на Черно море.

„Правилото – 80% от това, което хвърляме на брега, стига до морето, остава. Ако тези отпадъци не се почистят през есенно-зимния период, рано или късно отиват в морето“, заяви Дарина Иванова.

През лято 2021 морският клуб работи по програма „Партньорство за по-чиста околна среда“ заедно с пет български град. В рамките на програмата са проведени кампании по плажовете, свързани с опазване на чистотата им. На плажуващите са раздадени хартиени торбички за отпадъци, върху които са посочени няколко лесно изпълними правила за чисти плажове. По масите в крайбрежните заведения са поставени пирамиди, за да могат клиентите да се информират за тези правила. На пет места до заведенията на централния плаж и Трета буна предстои да се поставят общо 15 коша за разделно събиране на отпадъци.

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тоотразява официалното становище на Европейския съюз.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина