Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 27/11/2019

Четвъртата глобална стачка за климата в цял свят ще се проведе на 29 ноември (петък). Във Варна събитието е обявено за 18 ч пред фонтаните на Археологическия музей. Едно от основните послания на шествието е „Да направим надеждата възможна, а не отчаяните убедително“.

Съпътстващи събития във Варна

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) организира съпътстващи събития през целия ден в офиса на сдружението на ул. „Сава Радулов“ 14. С цел намаляване потреблението на подаръчни продукти, което бележи бум в този период, обявяваме началото на няколко екоработилници за подаръчни артикули от подръчни материали. Началото е с коледни картички, които ще изработваме на 29 ноември (петък) от 14,30 и на 30 ноември (събота) от 10,30 ч.

В петъчния ден от 17,30 ч ще правим хранилки за птици от пластмасови бутилки. Децата ще научат повече за пернатите, които остават да зимуват у нас от Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Както и защо през последните 15 г. популацията на домашното врабче е намаляла наполовина, на обикновената чинка – с 44%, а на горската зидарка и косът – с 35 на сто.

Съпътстващи събития в София

Глобалната стачка има съпътстващи събития и в София. На 27 ноември (сряда) от 16 ч Фабрика Автономия ще отвори врати за един наистина свободен пазар. Донесете, каквото имате и не ползвате и си вземете това, от което имате нужда. Това е начин да свържем думите с действията, теорията с практиката. Всички са добре дошли да донесат няколко подбрани неща (дрехи, бижута, малки предмети, т.н), които смятат, че биха се харесали, и да си направим свободен обмен по модела на икономиката на даровете и в противовес на свръхпроизводството и свръхконсумацията на Черния петък.

В четвъртък, 28.11, от 19 ч, сте поканени на безплатна прожекция на документалния филм за основаването на „Грийнпийс“: „Как да променим света“ в кино Влайкова в столицата.

Глобалната стачка за климата се организира у нас от „Петъци за бъдеще“.

Освен във Варна, в 18 ч шествия за климата ще тръгнат в София, от пилоните пред НДК и в Плевен, пред Общината.

На предната глобална климатична стачка, милиони хора по цял свят излязоха по улиците, за да изразят неодобрението си към пасивността на управляващите към климатичната криза.

Включи се и ти в общността, като дойдеш на събитието и споделиш с приятели, семейство и съседи!

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейски корпус за солидарност и Център за развитие на човешките ресурси. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина