Изглеждат като съвсем обикновени хора, излезли на пазар. Но не са. Те са необикновени, защото носят промяната. Те са избрали да живеят осъзнато, да задават въпроси и да мислят освен за себе си, и за въздуха, за водата, за природата, с една дума – за бъдещето. Това са нашите герои – участници в „Ела с торба, спаси ела!“ – малка регионална кампания, чиято голяма цел е да ни накара да мислим за природата дори в най-обикновените ни ежедневни дейности, като пазаруването, например.

Днес ще ви запознаем със следващите двама герои, събрали 10 ели в талона на кампанията – символ на опазването на горите и околната среда.

Емил Бояджиев пазарува всяка седмица на Фермерски пазар Варна екологично чисти продукти за семейството си. Смята, че да носиш многократна торба не коства нищо, а ефектът е огромен. Прави го по навик. „Не виждам смисъл нещо да се използва 10 минути, да го изхвърлиш и то да замърсява стотици години околната среда“, смята младият татко. А ето и нещо от Емил за практиците: „Многократната торба е много по-удобна и по-здрава – издържа по-голяма тежест.“.

Следващият ни герой е варненката Нигрета Гочева. Ако сте си забравили торбата за пазар вкъщи, винаги може да вземете от нея назаем, защото тя е „въоръжена“ с три-четири, за всеки случай. Дори ако в извънредна ситуация й се случи да забрави пазарската си чанта, си купува такава за многократна употреба от магазина. Причината е проста „Не тежат, а са полезни, за да не цапаме. Достатъчно много сме навредили на природата…“. Нигрета призовава всички, които се стараят да живеят природосъобразно, които ги е грижа за въздуха, за природата, за бъдещето и за бъдещите поколения, да носят многократна торба със себе си.

Нигрета Гочева: Нека живеем по-осъзнато!

Защо ползвате многократни торби за пазаруване?

– Вече по навик. В началото беше с цел да не цапам, да не замърсявам, но вече е по навик. Винаги имам в себе си и винаги ползвам. Дори ако съм забравила, си купувам торба за многократна употреба от магазина. Защото не искам да използвам еднократни.

Какво казвате на търговците, които без да ви питат, слагат продуктите ви в еднократни торбички?

-А, не. Аз ги спирам. Казвам, че си имам торба и ще ползвам моята.

Какво трябва да се случи, че да има повече хора като вас – такива, които мърсят по-малко?

-Може би промяна в съзнанието. Ние сме консуматорско общество. Ситуацията става все по-зле. Вече всичко се предлага като еднократна употреба, не само торбите, но и колите, техниката – мине ли й гаранцията, се разваля и трябва да бъде сменена. Едновремешните продукти могат да се ползват и сега, но сегашните, за съжаление, са за еднократна употреба. Идеята е, че трябва като цяло да се промени политиката, не само у нас. Трябва да бъде насочена към осъзнато живеене. За съжаление, не живеем осъзнато.

Нигрета Гочева и Емил Бояджиев са следващите двама герои на „Ела с торба, спаси ела!“, които получиха награда – торба с фермерски продукти. Ако искате да сте сред тях, пазарувайте само с многократна торба, без хартиени, найлонови или биополимерни еднократни торбички. Вземете талон за участие в кампанията „Ела с торба, спаси ела!“ от фермерските пазари във Варна (Varna Mall, Св. св. Константин и Елена или пред Фестивален и конгресен център). За всеки пазарен ден, в който пазарувате на Фермерски пазар Варна само с многократна торба, на вашия талон ще бъде поставян печат „зелена ела“ на информационния щанд при организаторите на пазара.

За 10 пазарни дни с многократна торба и 10 ели в талона ще участват в томбола за 18 атрактивни награди:

Фамилно посещение във ферма – партньор на Фермерски пазар – Варна;

Фамилно посещение на еколагер „Езерец“ през август 2021 г;

5 торби с вкусни фермерски продукти;

5 бр. тениски „Лист по лист“;

5 бр. тефтер с химикал „Екоакадемия“;

1 комплект книги от Ecovarna.info.

Томболата ще се тегли в 12 ч на 30 май на Фермерски пазар пред Фестивален и конгресен център.

Набираме и доброволци, които да помагат за кампанията по време на фермерските пазари. Ако не разполагате с време за ДОБРОволстване, но желаете да ни подкрепите, може да го направите, като дарите средства за кампанията с основание #ЕлаСТорба тук или в кутията ни за дарения на информационния щанд на Фермерски пазар Варна.

За да спасим много дървета от изсичане!

Кампанията се организира в рамките на проект „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на ЕИП.