Автор: Диян Иванов
Публикувано на 14/12/2023

Варненските велоаели не трябва да бъдат по тротоарите, за сметка на пешеходците. Има доста инциденти с разхождащи се или преминаващи хора. Следва да слязат в автомобилните платна.

Това заявиха в морския подкаст на ЕкоВарна Здравко Василев, основател на велоклуб „Устрем“, и Теодосий Бялков, автор на инициативата „Открий колелото“.

Разговорът бе посветен на проблемите и перспективите пред варненската веломрежа. Според двамата тя следва да се усъвършенства в много посоки, защото е правена на парче. Василев, който е участвал в дискусии с местната власт преди години при изграждането на алеите, поясни, че всъщност контактите с велообщността са били прекратени при самото строителство – и са се получили не просто проблемни участъци, но и мрежа  без цялостна концепция. Като конкретни несъвършенства той посочи тесните ивици по бул. „Осми приморски полк“ и криволиците пред бившия завод „Дружба“.

Двамата са мнение, че велосипедното движение следва да бъде приоритет в развитието на града – включвайки и тротинетките като един от видовете транспорт на бъдещето. Подчертаха нуждата от диалог, толерантност и комуникация от всички участници на пътя – мнението бе подкрепено от Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, който също участва в подкаста.

Според Бялков първото нещо, което трябва да направи новата общинска управа са велотрасета по Аспарухов мост и до „Златни пясъци“. А Василев настоя за стратегия, създадена от специалисти, върху която да стъпи развитието на велодвижението в града.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина