Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 12/01/2024

Международен кинофестивал за късометражно кино „Карантината“ е удостоен за трети път в историята си с високото отличие на EFFE – инициатива на Европейската асоциация на фестивалите, подкрепена от Европейската комисия и Парламента.

През 2024 и 2025 г. варненският културен форум ще носи престижното лого на Европейската асоциация на фестивалите. Отличието се дава на база показатели като посещаемост, достъпност до различен тип публика, безплатен вход, децентрализация, партньори и др. То няма паричен еквивалент, но носи престиж и популяризиране в онлайн платформата и каталога на Европейската асоциация на фестивалите, съобщи артистичният директор на кинофорума Георги Кръстев.

От октомври екипът на школа „Дедал“ – организатор на събитието, работи усилено по десетото юбилейно издание на фестивала, което ще се проведе през август 2024 г. в рибарско селище Карантината във Варна В момента тече подборът на филмите за предстоящото издание. До края на февруари е отворена поканата за кандидатстване, но селекцията на лентите върви паралелно. Всяка година организаторите получават по 2-3 хиляди предложения за участие. Фестивалът е един от малкото у нас, ориентиран към млади автори, който набляга на социално значими и екологични теми в прожекциите.

При създаването си преди повече от 10 години инициативата приема за своя кауза запазването на рибарско селище Карантината – едно от последните останали рибарски селища в региона. „Имаше опасност то да бъде премахнато и на негово място да бъдат построени хотелски комплекси и басейни. Заедно с местната рибарска задруга решихме да предизвикаме внимание към проблемите на рибарите. Така направихме международно събитие, което донесе международен отзвук и показа, че това място е важно в този си вид. Защото един морски град като Варна, ако загуби идентичността си и морските си хора, какво ще остане от него?“, пита риторично Георги Кръстев. Затова и екологичните теми винаги са присъствали във филмовата програма. Организаторите селектират ленти, които отвеждат публиката в малко известни места, разказват екстремни истории за хора и географски кътчета, наблягат на социално значими проблеми и човешки взаимоотношения.

Чуйте целия разговор с Георги Кръстев тук:

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина