Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 30/06/2021

Толкова сме свикнали с нея, че вече сме спрели да я забелязваме. Това е найлоновата торбичка със сребристо-златисти шахматни мотиви. Но не е така с едно младо момиче, завърнало се от чужбина. Завършила Кралската академия по изкуство в Хага, Нидерландия, Славена Петкова е впечатлена от повтарящата се символика в познатите ни до болка найлонови торбички. И ги претворява в изкуство. Така се ражда модната колекция „Шах серия 25 плюс“. Шахматният мотив става апликация върху рокли с тюл и дантела, отпечатва се върху бельо, корсети, хавлии и дори върху чанти и аксесоари, конструирани от латекс, полиестер, полиамид, памук и преработени рециклирани материали.

„Шах серия 25 плюс“ е плод на личната ми реакция спрямо заобикалящата ни реалност, която преоткрих след завръщането си в България“, заявява 26-годишната концептуална художничка. Чрез работата си, тя иска да предаде стойност на тази култура, изпълвайки я с нов смисъл. За Славена торбичката символизира безсилието на обикновения гражданин пред монополизирането му от логиката на корпоративните предприятия. Талантливата варненка вярва, че ще насочи вниманието към съществуващата система, която изглежда е невидима за нас и която е в пряк или скрит конфликт с множество екологични и етични въпроси.

Проектът е важен за Славена Петкова, защото чрез него тя заявява личната си реакция спрямо социалното и политическо положение в България. И търси отговор на въпросите, които тази реалност поражда за нея:

Какъв е животът и историята на живеещите тук хора, разхождащи се по улиците с въпросните торбички в ръка, с тяхната лична индивидуалност и принадлежност към различни социални групи?

Има ли общ мотив, който би обединил тези хора и какъв художествен жест би помогнал на една застаряваща и обезверена нация да се съхрани? Кое е това, което ни свързва като народ, коя е спойката, която ни осигурява идентичност?

Ако знаете отговора на тези въпроси или искате да разгледате моделите на Славена, може да го направите в Инстаграм страницата на проекта “shahseriq25plius”.

Материалът е създаден по проект „#НеМерсиНосяСи“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Vivacom Fund.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина