Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 22/12/2023

„Първото нещо, което губим, когато сме изтощени е емпатията. Спираш да усещаш проблемите на човека срещу теб. За да работиш с граждани, за да решаваш проблемите им, за да ги обслужваш, е нужна емпатия.“. Това споделя варненецът Дойчин Кършовски, който практикува в САЩ една от най-новите професии, тази на пърформънс коуч. Дойчин е предприемач, ментор и автор на книгите „Дишам“, „Спя“, „Играя“, „Инвестирам в здраве“. При една от визитите в родния си град, той заяви, че е готов да помогне със съвети за това как да бъде подобрена работата на общинските служители.

„Държавните и общинските служители са назначени, за да свършат определена обществено полезна работа. Това се извършва от техния „хардуер“. Без значение колко висши образования имаш, ако не си спал добре няколко вечери, твоят „първофрамнс“ ще бъде под нивото и възможностите, които можеш да демонстрираш“, споделя Кършовски. Точно в този момент на помощ идва професията на първофрамнс коуча.

Първото, което този тип експерти правят, е да разберат какъв вид ресурси ползват техните клиенти през деня – дали физически, дали интелектуални или креативни. След това определят какъв хронотип са служителите на компанията или на общинската служба, за да разберат в кой период от денонощието те доставят най-качествен ресурс или извършват най-ефективна работа. „Всички познаваме т.нар. чучулиги, които стават в 5 часа и са готови да завладеят света. Други се събуждат в 10 – 11 ч и трудно влизат в работен ритъм до 12 ч, но са много ефективни до малките часове на деня. Това са двете противоположни страни на хронотипа. За щастие повечето хора са по средата“, казва Дойчин. Нещо конкретно, което според него компанията или общината могат да направят, е проучване колко служители са по-склонни към тип „чучулиги“ и колко към „сови“. „Това е важно, защото ако на един човек му се наложи да работи от 9 до 17 ч и той е сова, до 12 ч ще използва 20% от възможностите си, независимо от образованието и титлите си“, коментира Кършовски. За съжаление на интервютата за работа никой не пита дали си сова или чучулига си. „Един прогресивен пърформънс ориентиран лидер ще каже: „чучулигите“ да дойдат на работа в 6 ч. и в 14 ч да си тръгнат. Совите може да започнат работа от обяд и да приключат в 20 ч. Какво става тогава с компанията или общината? Разширяват работното си време с 6 часа. Кой печели? Клиентите на фирмата или гражданите, които биват обслужвани от общинските служби. Тогава служителите използват и най-оптимално възможностите си. Затова дори не трябват познания, само разпределение времето на хората“, смята Дойчин Кършовски. И допълва: От един изцеден лимон колко още можеш да изцедиш? Според него в динамичната конкуренция на съвремието, малките промени дават голям резултат.

Това Дойчин нарича „инструментариум от прости биохакчета“, които работят. Много хора, по думите му, асоциират „биохак“ с „хакване на системата“. „Ние казваме „биохак“ на нещата, които ако правиш, имат предсказуем резултат. Например ако правиш дишането в кутийка (бокс дишането), което е описано в книгата „Дишам“, то ще ти донесе резултат, ще се успокоиш, уверява Дойчин Кършовски.

Как служителите губят емпатията си и защо? Как можем да се съхраним и да станем по-добри в това, което правим? Защо работодателят е важна част от процеса? Отговор на тези и още дузина въпроси можете да научите в подкаста с Дойчин Кършовски, уелнес пърформънс коуч, предприемач, ментор и автор на книгите „Дишам“, „Спя“, „Играя“, „Инвестирам в здраве“.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина