Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 10/10/2021

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие кани учениците от Варна и областта да се включат в Международния ден за пестене на енергия – 11 ноември, като проследят разхода на електроенергия в домовете си и предложат мерки за пестенето й. Всяка вечер в продължение на седмица записвайте показанията на електромера в таблицата Energia-pestene. Така ще разберете колко електроенергия използвате у дома. Отбележете под таблицата какъв източник на енергия използвате за отопление (въглища, газ, мазут, централно отопление, дърва, електроенергия), съветват от екологичното сдружение.

Започнете да записвате показанията на електромера от понеделник вечер. Във вторник направете същото. За да разберете колко енергия сте изразходвали за 24 часа, сравнете показанията от понеделник и вторник. Запишете резултата в таблицата на съответното място. Правете това в продължение на седмица. Когато сте нанесли всички показания, свържете ги с линия и ще получите графика на използваната от вашето семейство енергия за една седмица.

Направете анализ на потреблението вкъщи и се опитайте да го намалите, като набележите подходящи мерки. Отново записвайте показанията на електромера в продължение на седмица, но вече при мерки за пестене на енергия. Резултатите от измерванията отбелязвайте в същата таблица, но с други цветове.

Сравнете получените резултати и ще видите дали сте успели да спестите енергия и, разбира се, средства от семейния бюджет. Спестилите най-много електроенергия с описани най-интересни и изобретателни мерки за енергийна ефективност, ще получат комплект от тениска „Лист по лист“, торба за пазаруване #НеМерсиНосяСи и книгата „Енергийното бъдеще на човечеството“.

В най-активното училище ще бъде изнесен открит урок по темата „Приносът на всеки от нас в глобалното затопляне“ и демонстрирана българската версия на климатичния калкулатор.

Попълнените таблици и описаните използвани мерки за енергийна ефективност, снимки и други материали, свързани с Международния ден за пестене на енергия, изпращайте до Обществен център за околна среда и устойчиво развитие на: info@ecovarna.info до 7 ноември 2021 г. Най-интересните резултати ще бъдат отразени на сайта ecovarna.info.

Енергийната ефективност и пестенето на енергия са много важни за съхраняване на околната среда, както за района, където живеем, така и за цялата планета. Никой не може да направи всичко, но всеки може да направи нещо. Ако всички ние правим малки стъпки, можем да постигнем много заедно!

Ето какво може да предприемете още днес: Ако намалим температурата в помещенията само с 1 градус, ще понижим потреблението на ток с до 10%. Телевизорите и компютрите може да се настройват на така наречения „Еко режим“ или „Пестене на енергия“, който намалява минимално контраста и осветлението с цел да икономисва енергия. Пералните може да се ползват на кратка програма или по-нисък градус на водата при пране. Съвременните инверторни климатици имат допълнителни еко режими, които намаляват оборотите на компресора и това води до по-нисък разход на електроенергия. Когато излизате от дома, не изключвайте климатика, а намалявайте градусите до 17-18. Почиствайте филтрите му редовно. Останалите електроуреди изключвайте от мрежата, когато не ги ползвате. Не забравяйте да изключвате осветлението, когато не сте в стаята.

Конкурсът по повод Международния ден за пестене на енергия се организира от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие по проект „Climate action by European citizens delivers for development“, финансиран от Европейския съюз.

За да привлече внимание към важността на пестенето на енергия Международната мрежа на проекта за устойчива енергия SPARE обявява всяка година 11 ноември за Международен ден на пестенето на енергия. Решението за учредяване на подобен ден е взето през април 2008 г., на проведено в Казахстан международно съвещание на координатори от „SPARE“- международен училищен проект, създаден през 1996 г. в Норвегия. За участие в проекта са се включили около 20 държави, между които и България.

 

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тоотразява официалното становище на Европейския съюз.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина