Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 11/02/2024

Трябва да се върви към законодателна промяна, а до тогава? До тогава, както всичко в България – „Всеки сам си преценя“, и оставя на едната съвест, майко юнашка – ще добавя.
Когато става въпрос за изхвърлянето на лекарства с изтекъл срок на годност, съвест у гражданите не липсва. Именно гражданската съвест ни подтикна да тръгнем по следите на въпроса: „Къде да изхвърлим лекарствата си с изтекъл срок на годност?“, след като в аптеките отказват да ги приемат.

Случаен ли беше този въпрос или осъзната обществена необходимост от разделно събиране и на опасните отпадъци от бита? За да разберем, попитахме хората с анкета във Фейсбук. В резултат, 72% от отговорилите споделиха, че лекарства за тях са опасен отпадък без значение дали са с изтекъл или не срок на годност. Ще кажете, проучване във Фейсбук – несериозно. Може би сте прави, но то беше като катализатор да проучим темата. Изпратихме писма до всички 12 общини от Варненска област с въпрос: Как третират лекарствата с изтекъл срок на годност от домакинствата? Три от тях отказаха да отговорят. От останалите осем, в три имаше системи за събиране на излезлите от употреба лекарства, в останалите пет – не. Защо? Оказа се, че законовата рамка обхваща производители, доставчици и всички по веригата до крайния клиент. Крайният клиент, в лицето на домакинствата, обаче не е обхванат от системата на практика. Той е оставен на доброволната воля на общинската администрация да организира система за събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Ако общината реши да включи лекарствата с изтекъл срок на годност в списъка на опасните отпадъци, за които се грижи, ще има къде да ги изхвърля. В противен случай – не.

За да изясним темата, поканихме Мари Бейлерян, експерт „Отпадъци“ към Община Аврен и адвокат Александър Асенов, правен консултант в сферата на управлението на отпадъци. Чуйте какво споделиха в дискусия, модерирана от Илиян Илиев:

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина