Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 05/12/2019

Транспортна библиотека Варна се включва в инициативата „Шише върни, книга си вземи!“. Подарява едногодишни читателски карти на най-верните си дарители на книги и малки стъклени шишенца. Вече има поставени контейнери за събиране на отпадъчно стъкло от парфюми в сградата на библиотеката и на „Пристанищна инфраструктура“ във Варна на площад „Славейков“ 1 (до жп гарата).

Всеки, донесъл поне две нови издания на книги или 10-ина по-стари, ще получи от Транспортна библиотека безплатна читателска карта за 12 месеца. Отделно, срещу шишенцата, които носите за рециклиране, библиотекарите ще могат да изберат книги от наличните във фонд „Лист“ в Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. Книгите и шишенцата се приемат всеки работен ден от 8,30 до 17,30 ч.

Транспортна библиотека Варна е основана на 16 януари 1963 г., като обединява фонда на съществуващите още от началото на XX век библиотеки на БМФ, БДЖ и Пристанище Варна. Днес библиотечният фонд наброява над 100 000 тома. Запазен е и огромният архив на БМФ, БДЖ и Пристанище.
Библиотеката обслужва годишно над 1500 читатели и техните семейства.
След 2000 г. тя е достъпна за всички граждани на Варна и областта. Работещите в нея библиотечни специалисти отчитат връщане на млади хора към книгата през последните години.

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейски корпус за солидарност и Център за развитие на човешките ресурси. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина