Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 14/03/2023

В дните между 12 и 15 март преди 12 години над Япония се стоварва най-голямата трагедия в най-новата история на страната. Тя е следствие от земетресението с магнитуд 9, случило се на 11 март 2011 г. То поражда 14-метрово цунами, което преминава над морската дига на АЕЦ „Фукушима“, наводнява зоните около блоковете от 1 до 4 и изкарва от строя аварийните генератори на електроцентралата. Следва загуба на охлаждане на реакторите, три водородни взрива и изпускане на радиоактивно замърсяване в първи до трети блок. Пикът на трагедията е днес.

12 години по-късно е потвърдена смъртта на 15 900 души, 2523 човека остават в неизвестност, а 31 000 души от префектурите Фукушима, Мияги и Ивате все още нямат възможност да се върнат по домовете си. Близо 3800 души са починали от заболявания или са се самоубили в резултат само на натрупания стрес. Районът около АЕЦ „Фукушима-1“ остава забранена зона. Очаква се работата по извеждането на атомната централа от експлоатация да завърши между 2041 и 2051 г. Изхвърлянето на над 1,3 млн. тона радиоактивната вода в океана продължава да бъде обект на спорове и полемики. Това трябва да стане най-късно през есента на тази година, тъй като капацитетът на резервоарите, в които се съхранява тогава ще бъде запълнен на 100%.

Изграден е еднокилометров тунел, по който да бъде излята събраната радиоактивна вода. По време и след бедствието голямо количество вода, замърсена с радиоактивни изотопи, е изпуска в Тихия океан. Оценено е, че около 18 000 терабекерела радиоактивен цезий-137 са преминали в океана.

Едва миналото лято бяха отменени заповедите за евакуация на местните жители в някои части от общините Кацурао, Окума и Футаба, припомня японската агенция Киодо. Тя цитира 77-годишната Нобуко Ямадзаки, която се завърнала в дома си след близо 12 години отсъствие и не може да се приспособи към промените в града. „Всичко, което можем да направим, е да изчакаме местните жители да се върнат“, казва Ямадзуки. Общо 154 000 жители са евакуирани от населените места около централата поради повишаване на околната йонизираща радиация.

Единствените хора, съдени за аварията на АЕЦ „Фукушима“ – трима бивши ръководни кадри на ТЕПКО – компанията оператор на централата, са оправдани в средата на януари от японския съд.

Инцидентът в АЕЦ „Фукушима“ се определя като най-сериозния след катастрофата в Чернобил от 1986 г. Международната скала за ядрени събития дори го поставя на едно ниво с този в Чернобил – седма степен.

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Европейския съюз.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина