Какво е „greenwashing“ и как да го избегнем? 🤔 Открийте нашите 5 най-добри съвета за избягване на „greenwashing“.

„Greenwashing“ е практиката на рекламиране на даден продукт или марка като по-зелени или по-екологични, отколкото са в действителност.

Тъй като хората все повече осъзнават въздействието си върху планетата, много компании видяха в това голям бизнес потенциал. За съжаление много от тях се опитват да изглеждат екологично чисти чрез имиджа и маркетинга си, а не чрез реални промени. Това се нарича „greenwashing“.Научете как да разпознавате „зеленото“ измиване и как да го избягвате. Ето няколко съвета:

1️⃣ Бъдете предпазливи към продукти с общи твърдения като „100% натурален“ или „щадящ околната среда“ без информация за това как и защо.

2️⃣ Избягвайте продукти с несъществени твърдения, като например „без фреони“ (фреоните са забранени преди повече от 20 години).

3️⃣ Потърсете печат или знак за сертифициране от призната, независима трета страна, специализирана в областта на екологичните твърдения.

4️⃣ Обърнете внимание на опаковката: макар продуктът да е екологичен, екологична ли е и опаковката?

5️⃣ Не се подвеждайте по красивите картинки или използването на щадящи природата цветове върху етикетите на продуктите. MacDonalds или Coca-Cola може да имат зелен цвят на логото си, но това не ги прави екологични!

6️⃣ Поставяйте под съмнение твърденията за процентно съдържание, като например „Този продукт съдържа 50% повече рециклирани материали“. Петдесет процента повече от какво?

Има ли място, където мога да намеря надеждни екологични марки?

Ако въпреки тези съвети все още се чувствате несигурни дали да се доверите на дадена марка, не се притеснявайте, ние бяхме в същата ситуация! Всичко започна, когато търсехме едно място, където да намерим всички екологични марки, на които можем да се доверим. Не намерихме такова място, затова в Easy Eco Tips създадохме нашата директория за екомарки.

Хората винаги ни питат дали имаме препоръки за марки и затова решихме да започнем да тестваме, да изпробваме марки и да ги препоръчваме, ако смятаме, че наистина оказват положително въздействие върху планетата.

Как работи директорията за екомарки?

Много просто! Това е каталог на устойчиви марки, които сме класифицирали по вид продукт, за да улесним търсенето. Можете да намерите екологични марки за калъфи за телефони, за дрехи, за почистващи препарати, всичко, от което се нуждаете! Това не е онлайн магазин, ние самите не продаваме продуктите. Просто каталог с връзка към страницата на всяка марка.

За всяка марка правим собствено подробно проучване, искаме мостри, за да изпробваме продуктите им, и ги проверяваме по набор от 5 критерия, които сме определили, за да можем да им дадем оценка. Ако дадена марка е включена в нашата директория, това е така, защото вярваме, че тази марка е по-добра от други алтернативи за планетата. Тя може да не е съвършена, но върви в правилната посока.

Започнете да разглеждате марките, като кликнете тук