Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 15/05/2023

Търсят се граждани, работещи за ограничаване промените в климата и са готови да споделят опита, успехите и провалите си, да намерят последователи и идеи как да продължат. Всички те ще бъдат представени по време на конференцията „Гражданите срещу промените в климата“, която ще се проведе на 1 юли 2023 г. (събота) във Варна. Това обяви в Световния ден на климата – 15 май, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Подготвеният форум ще бъде част от програмата на фестивала „Зелена революция“, който ще започне два дни по-рано и ще продължи до 9 юли. Целта на конференцията е да осигури трибуна за граждански организации и неформални групи, които да представят инициативи срещу правителствените и корпоративни политики, водещи до замърсяване на околната среда и изменение на климата. Освен показване на актуалните проблеми, ще бъде дадена възможност за провеждане на дебати. Желаещите да се включат като лектори, може да го направят тук до 30 май 2023 г.

Изменението на климата, определяно като най-голямата заплаха за живота на планетата, става все по-видимо и в България през последните години. И докато използването на въглища, петрол, газ, интензивното селско стопанство, изсичането на гори у нас все още се приема за нещо нормално и безалтернативно, все повече развити икономики преминават към ВЕИ и нисковъглеродни производства. Вместо да стимулира и облекчи процедурите за производство на енергия от ВЕИ в бита, властта у нас се опитва да наложи изгарянето на вносни отпадъци, като алтернативно и чисто енергопроизводство, коментира Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Очаква се форумът да представи между 9 и 12 инициативи пред аудитория от представители на гражданския сектор. „Гражданите срещу промените в климата“ ще може да се проследи на живо в зала или онлайн в Ютуб, Фейсбук и на Ecovarna.info.

Конференцията се организира от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие по проект „Climate action by European citizens delivers for development“, финансиран от Европейския съюз.

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тоотразява официалното становище на Европейския съюз.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина