Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 21/01/2024

На 24 януари Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европейския парламент предстои да гласува нов регламент, който обособява отделна категория ГМО, получени чрез т.нар. геномни техники, които няма да подлежат на оценка на риска и етикетиране. „От българските евродепутати в комисията са Радан Кънев, Андрей Слабаков и Петър Витанов. Изпращаме им непрекъснато информация от най-различни източници. Надяваме се, че ще ни чуят“, заявява българският учен инж. д-р Светла Николова от сдружение „Агролинк“. Това, което българите могат да направят е да се подпишат в петицията „Не“ на новите ГМО“. Документът ще бъде изпратен на българските евродепутати, на МЗХ и МОСВ, МЗ и НС на 23 януари. „Важно е хората да се включат, защото именно гражданите в предишните кампания успяха. Те казаха: Искаме да знаем какво ядем. Земята е наша и храната трябва да бъде за нас“, сподели Светла Николова.

„ГМО лобито в Европа в момента работи на ниво купуване на политици. Обсъждат се двустранни договорки, коя страна ще може да бъде купена и коя ще се поддаде на натиска“, твърди Николова в интервю за ЕкоВарна. Тя припомни, че страни като Полша и Румъния категорично не подкрепиха новите ГМО. Австрия, Словения, Словакия, Унгария също гласуваха „против“ по време на съвета на министрите на земеделието на страните – членки. „Румъния досега не беше категорично против ГМО, но изведнъж сега гласува против. Причината е, че не можа да намери пазар за ГМО соя, която произвежда и която е забранена в ЕС. От чисто икономическа гледна точка е убедено против“, коментира Николова. По думите й на сериозен натиск ще бъде подложена Полша, която има ново правителство.

В момента в ЕС действа директива за ГМО. Това е законова рамка, с която страните от ЕС трябва да се съобразяват, но могат да вземат и самостоятелни решения, като суверенни държави. Ако директивата бъде заменена с регламент, нито една страна няма да има възможност да взема самостоятелни и независими решения. „Регламентът за ГМО не е научно обоснован. Написан е буквално на коляно и под диктовката на агрохимическите гиганти, които сега са четири. Като започвахме битката през 2004 г. бяха 17. Те упражняват контрол над цялата верига за семена. Същите фирми произвеждат и химикали, и фармацевтични продукти. Ето ви семената – отглеждайте си нещо, ето ви и химикалите, и когато се разболеете от тези химикали – ето ви и лекарствата. Всичко е концентрирано в ръцете на много мощна група от няколко компании“, разяснява представителят на „Агролинк“. По думите й в текста на новия регламент за ГМО има абсурди, далеч от науката. „Твърди се, че новите геномни техники са различни от досегашните ГМО и са същите, като в природата и като при класическата селекция. Дори на хора, които нямат нищо общо с науката, им е ясно, че един генетично модифициран организъм няма как да е същият като в природата“, недоумява Николова. При новите геномни техники няма пренасяне на ген от чужд вид, а примерно между два сорта пшеница или от самото растение се режат гени, пренареждат се в генома, за да се предадат нови характеристики на растението. През 2019 г. Съдът на Европа определи, че дори да няма пренасяне на ген от друг вид, но има модификация на генома – изрязване или пренареждане, това е генетично модифициран организъм.

Повечето от тези ГМО – и нови, и стари, са свързани с използването на химикали. Специално за плевелите това е глифозат, който е доказано канцерогенен, заявява ученият.
„Твърденията на тези, които създадоха и въведоха ГМО, бяха, че ще се намали използването на пестициди. Нищо подобно не се случи. Че растенията ще се адаптират по-добре към климатичните промени. И това не се случи. Че ще има по-висок добив. Не стана. Че ще допринесат за изхранването на увеличаващото се население на Земята и за намаляване на глада. Нищо подобно не се случи“, твърди Николова. И допълва: „Хората не гладуват, защото няма достатъчно храна. Напротив – храната е предостатъчно, тя се изхвърля, но е неравномерно разпределена между индустриализираните страни и останалите. Недостигът е свързан с това, че се отнема земята на малките и средните земеделски производители, окрупнява се и преминава в ръцете на големи арендатори, които им отнемат възможността и правото сами да отглеждат храна си.“.

Държавната френска агенция Anses направи аргументиран научен анализ, който представи пред Европейската комисия през януари. Според него Комисията пренебрегва голям брой научни доказателства и анализи, които сочат за рисковете от новите ГМ техники. Техниките за редактиране на гени не са прецизни и могат да предизвикват мутации извън целта (на места в генома, различни от предвиденото място за редактиране) и непреднамерени мутации по цел, с непредсказуеми последици – потенциално включващи неочаквана токсичност или алергенност, се казва в научния доклад.

„Спечелихме две битки срещу ГМО лобито, но не и войната. В ход е третата.“. Залогът този път е много висок. Чуйте защо!

Спечелихме две битки срещу ГМО лобито, но не и войната. В ход е третата. Залогът този път е много висок –  храната, пчелите, природата на Европа, алармират учените.

Ако харесвате това, което правим, ако сме ви вдъхновили поне малко, може да подкрепите усилията ни тук.

СПОДЕЛИ!