Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 29/01/2015

40 момичета и момчета в неравностойно положение ще преминат безплатно обучение за капитанско право и водолазна правоспособност в „Морска академия 2015” на клуб „Приятели на морето“.

40 момичета и момчета в неравностойно положение ще преминат безплатно обучение за капитанско право и водолазна правоспособност в „Морска академия 2015” на клуб „Приятели на морето“. За участие в курсовете кандидатстват ученици от горен курс – сираци или полусираци, от социално слаби семейства. Повечето от тази група младежи живеят в социална изолация, нямат подходяща професионална квалификация и изпитват трудности за интеграция в обществото. Затова за разпространение на възможността се разчита и на социалните институции и бюрата по труда.
През януари започнаха три курса за водачи на плавателни съдове до 40 брутотона, а със затопляне на времето ще стартира и обучението на бъдещите водолази.
Финансирането за поредната Морска академия е в размер на 38 000 лева и се осигурява по Програмата за подкрепа на неправителствени организации чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Клуб „Приятели на морето” организира безплатно обучение за младежи в неравностойно положение вече 15 години. Около 300 момичета и момчета са станали капитани на малки плавателни съдове или водолази, а някои от тях и са получили сертификати за правоспособност и по двете специалности. Близо една трета от тях са намери професионална реализация, благодарение на наученото от опитните инструктори и преподаватели на морския клуб. Като много добри и търсени специалисти те се котират в Норвегия, където ги наемат най-вече за подводно строителство, ремонти на кораби, обслужване на ферми и съоръжения.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина