Предложенията за изменение на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и „Зелени закони“ бяха поставени в дневния ред на народния представител от Варна Стела Николова. Това стана по време на приемния й ден в офиса на „Да, България“ в града.

Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и адв. Александър Асенов подплатиха предлаганите законови текстове с примери от практика. „Акцентирахме на това как всеки, дръзнал да си постави система за производство на енергия в момента, бива превръщан в административен роб“, коментира Илиев. Екипът на сдружението е поставил проблема с безсмислените плащания на такси от по лев-два на гише от производителите потребители на зелена енергия, както и за желанието на държавата те да се осигуряват като едноличните търговци. Надяваме се, че разсяхме съмненията относно мита, че малките системи ще сринат енергийния баланс, заяви Илиян Илиев. Според него най-ценното от срещата е, че варненският депутат е бил информиран за всичко това преди гласуването в пленарна зала. „Вярваме, че ще си изгради мнение и ще отсява лобистките текстове на големия бизнес и мераците за повече печалби от желанието на гражданите да си помагат със сметките за ток чрез производство на зелена енергия“, заяви след края на срещата Илиев.

Застъпническата кампания за промени в ЗЕВИ с цел създаване на повече възможности за енергийно активни и енергийно независими граждани продължава.

Изпратете своето послание до депутатите, за да приемат закон в полза на гражданите, тук!

Вижте видео разказите на малките произвеждащи потребители на енергия от слънцето: