Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 17/03/2023

Проектът „Симулатор – стимулатор“ на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие спечели финансиране от „Виваком Регионален грант“ за обучение на младежите във Варна по въпросите на климатичните промени и влиянието им върху живота ни. За целта ще бъде използван климатичният симулатор En-ROADS. Целевата група са ученици в гимназиален етап, преподаватели и експерти от инспектората към МОН. Това съобщи за ecovarna.info Апостол Пенков, който представлява сдружението по време на церемонията по награждаването.

Основната цел на „Симулатор – стимулатор“ е да подпомогне процесите на познаване и осъзнаване от младите хора на ролята и мястото им в процесите на глобалното затопляне. Без значение каква професия ще изберат и как ще се реализират в живота, те трябва да знаят, че с техните решения ще влияят върху промените в климата.

В конкурса на „Виваком Регионален грант“ тази година кандидатстваха 333 граждански организации с 360 проекта в сферата на образованието и опазването на околната среда. 14 от тях получиха финансиране на идеите си с грантове до 5000 лв.

Проектите бяха оценявани от жури в състав: Елица Георгиева (директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom), Ива Дойчинова (активист и журналист за граждански каузи), Иван Кънчев (съосновател на сдружение „Българска история“), Райко Байчев (журналист от онлайн медията Actualno.com), Надя Шабани (директор на Български център за нестопанско право) и Симона Стилиянова (съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia).

Припомняме, че Апостол Пенков преведе на български език климатичния симулатор En-ROADS, който позволява на потребителите да изследват въздействието върху климата, използвайки десетки политики, сред които електрифициране на транспорта, ценообразуване на въглеродните емисии, подобряване на земеделските практики и цените на енергията, които се отразяват на глобалната температура, качеството на въздуха и покачването на морското равнище.

Проектът „Симулатор – стимулатор“ се осъществява с финансовата подкрепа на Vivacom Fund.       

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина