Те съществуват от векове, най вече, за да удължат срока на годност на малотрайните хранителни продукти. Днес има вече стотици видове от тези съставки, които се използват по най различен начин. Последният и най-модерен вид се употребява за оцветител на хранителни продукти.

Въпреки твърденията, че добавките са безопасни, вече е добре известно, че някои видове причиняват най-различни разстройства в организмите на някои индивиди.

 
Представяне

Хранителните добавки се използват от векове – като консерванти при приготвяне на зимнина (с оцет), при технологии с осоляване – на бекон, или при консервиране на домати, както и при употребата на серен диоксид при приготвянето на някои видове вина. Хранителните добавки представляват субстанция, която се добавя към хранителните продукти, за да запази техния вкус, или дори за да подобри външния вид на стоката. С появата на консервираната храна във втората половина на 20 век, се появяват и голяма част от хранителните добавки – с естествен или с изкуствен произход. За някои от последно модифицираните добавки има голям обществен дебат дали въобще да бъдат разрешени за употреба, или не. Съществуват твърдения, че някои добавки причиняват здравословни проблеми като алергии, мигрена, нервна възбуда при децата, както и други разстройства на организма.

Докато много интернет страници и различни източници напълно отричат хранителните добавки като изяло токсични и отровни химикали, във www.foodreactions.org, имам за цел да ви покажа какво налага тяхната употреба. Някои хранителни добавки са особено важни за организма, част от тях са полезни за нас, но разбира се, има и такива, без които можем да живеем и особено тези, които причиняват разстройства в човешкия организъм.

Обвинявам обществото за употребата на голяма част от тези добавки, тъй като ние купуваме единствено храната, която изглежда приятно. Супермаркетите добавят различни цветове към храната ни, за да може тя да бъде привлекателна за нас и да изглежда като току що произведена. Един пример: при подготовката на месо, производителите добавят коктейл от консерванти и антиоксиданти, за да може продукта да се запази в добър вид по-дълго време на витрината. И не на последно място – добавят оцветител, за да може парчетата месо да изглеждат като току що нарязани. Ако не бъде оцветено в подходящ вид – ние, купувачите ще откажем да го купуваме, въпреки че в месото без оцветители няма нищо нередно! Тук на помощ идват Е – числата. Можете ли да обясните на едно дете, защо леко потъмнялата ябълка, минути след като е била разрязана, все още е годна за употреба и вече не е развалена?

Това, разбира се не е извинение за употребата на добавки във всички продукти. Понякога, когато погледнете на гърба на опаковката на някоя стока, виждате толкова голям списък с Е-числа, че чак се плашите. Препоръчвам на всички вас да научите какво представляват тези числа, особено тези, които се използват най-често, за да може да се избягва употребата на другите, които не са ни необходими. Нужно е, за да не се притесняваме при употребата на безвредните, и дори полезните за организма хранителни добавки.

E числата

Буквата E – обозначава EО (Европейска Общност), а добавките зад тези числа са тествани за безопасност и са разрешени за обща употреба от ЕО. Има числа, които нямат Е пред абревиатурата си и те са разрешени за употреба във Великобритания, но не и във всички страни на Европейската Общност.

За да бъде регулирана употребата на тези добавки и за да бъде информиран потребителя за тяхната наличност в хранителните продукти, всяка една от тях има свои собствен уникален код – число. В началото – това са Е-числата, разрешени за употреба в страните от ЕО. Тази числова схема в момента е адаптирана и разширена, за да обхване всички добавки в международен мащаб, без значение дали те са одобрени за употреба.

Е-числата винаги са означени с буквата Е в началото, но в страните извън Европа, се използват само номера, тъй като не е необходимо да се посочва дали е разрешен продукта за употреба в Европа, или не. Например: оцетната киселина се изписва като Е260 в продукти, продавани в Европа, но е позната като добавка 260 в останалите държави, които не са в ЕО. Добавка 103, alkanet, не е разрешена за употреба в Европа, така че не притежава Е-число, но от друга страна, е разрешена за употреба в Австралия и Нова Зеландия.

 
Безопасни ли са?

Въпреки че ЕО ги обявява за безопасни за употреба, някои хора получават алергични реакции от редица съставки, независимо от това дали са натурални или синтетични. Е-числата като информация помагат на тези хора да разберат по-лесно дали храната им съдържа добавка, към която те са алергични, или не.

 Голяма част от хората смятат, че добавките се употребяват дори когато няма реална нужда от тях – например при оцветяването на продуктите, но въпреки това не забравяйте, че в по-голямата си част добавките са полезни за организма. Пример: консервантите предпазват храната от бързо разваляне, така че тя може да бъде използвана по-дълго време. Голяма част от хранителните добавки, получени от натурални продукти, включително и оцветителите, вече се добавят като заместител на синтетичните.

Предлагам ви един изчерпателен списък, ако проявявате интерес към темата. Към него има включени коментари относно добавките и реакциите, които те биха могли да предизвикат. Това ще ви помогне да разпознаете продукта и реакцията, която следва неговата употреба. Забележете, това не е списък, изготвен от мен, а е адаптиран от foodag.com – една интернет страница, чиито сървър бе повреден след урагана Катрин и все още не е активен.

Категории

Хранителните добавки могат да бъдат разделени в няколко основни групи, въпреки че някои от тях се припокриват. Списъкът представя основно описание на всяка една категория.

Киселини
Хранителните киселини се използват, за да направят вкуса „по-силен”, а също така се употребяват и като консерванти и антиоксиданти. Общите хранителни киселини са оцет, лимонена киселина, винена киселина, ябълкова киселина, fumaric acid, млечна киселина.
 
Киселинни регулатори
Киселинните регулатори се използват, за да променят или контролират киселинността или алкалоидността на хранителните продукти.
 
Анти разпиляващи агенти
Анти втвърдяващите агенти предпазват прахообразните вещества като млечния прах от разпиляване.
 
Анти порести агенти
Анти порестите агенти намаляват или предотвратяват образуването на пяна (пори) в хранителните продукти.
 
Антиоксиданти
Антиоксидантите като витамин С се явяват като консерванти, възпрепятстващи окисляването на храната, и като цяло са особено полезни за организма.
 
Обемни агенти
Обемните агенти като нишестето, представляват добавки, които увеличават обема на хранителните продукти, без да афектират върху хранителните му качества.

Хранителните оцветители
Оцветителите се добавят към храната, за да подсилят нейния естествен цвят, който се губи при обработка, или дори само за да я направят по-привлекателна за потребителите.
 
Запазване на оцветяването
Като контраст на оцветителите, агентите, които запазват оцветяването се използват, за да запазят естествения цвят на хранителните продукти.
 
Емулгатори
Емулгаторите позволяват на водата и мазнините да останат смесени в единна емулсия като при майонезата, сладоледа или хомогенизираното мляко.

Подправки
Подправките са добавки, които придават на храната специфичен вкус или мирис и могат да бъдат извлечени от естествени компоненти, или да бъдат създадени изкуствено.
 
Вкусови подобрители
Вкусовите подобрители засилват съществуващия вече вкус на хранителния продукт.

Подобрители на брашното
Подобрителите на брашно се добавят в брашното, за да подобрят цвета, или действието на брашното при печене.
 
Овлажнители
Овлажнителите предпазват храната от изсушаване.
 
Консерванти
Консервантите предпазват или възпрепятстват развалянето на храната чрез плесени, бактерии или други микроорганизми.
 
Пропеланти
Пропелантите са херметизирани газове, които подпомагат изваждането на храната от съдържанието и.
 
Стабилизатори
Стабилизаторите, сгъстителите и гелобразните агенти като агар или пектин (които се употребяват в производството на конфитюр), придават плътна косистенция на храната. Тъй като те не са истински емулгатори, те подпомагат и стабилизират емулсиите.

· Подсладители
Подсладителите се прибавят към храната за подобряване на вкуса. Подсладителите, които са различни от захарта, се прибавят към храната, за да запазят стойността на хранителната енергия (калориите) по-ниска или просто, защото оказват по-добър ефект при употреба от диабетици или при опазване здравината на зъбите.
 
Сгъстители
Сгъстителите представляват субстанции, които при прибавяне към дадена смес, повишават вискозността /лепкавостта/, без да променят други показатели.

(Материалът е предоставен от д-р Димчо Томов, МУ – Варна)