Консерванти E200-E290:

Хранителните консерванти представляват натурални или синтетични химикали, които се добавят към храна или към фармацевтични продукти – за увеличаване срока им на годност – независимо дали става въпрос за микробиологичен процес, или различни химични промени.

Някои методи за консервиране включват употребата на сол, захар, оцет, които вече се смятат за хранителни продукти, а не за консерванти. А хората смятат, че консервантите са вредни за нашето здраве.

Представяне

Хранителните добавки се използват от векове – например при консервиран чесън, осолена риба и месо, подсладени плодове и пикантни храни. Когато хората напуснат провинцията и се изправят пред предизвикателствата на големия град, се сблъскват и с нуждата от удобства дори и в подготовката на храна – като използват полуготови или консервирани храни. Хранителните добавки подпомагат запазването на свежия вид и срока на годност на годност на различни хранителни продукти, тъй като без тях, изложени на кислород, влага, бактерии или плесен, те се развалят доста бързо. За разрешаването на проблема се използват натурални или синтетични субстанции.

Хранителните добавки могат да бъдат използвани по най-различен начин, включително:

  • Да заздравят съдържанието или качеството — за да заздравят по-меките продукти, за да се предотврати роненето, изсъхването или втвърдяването на продуктите.
  • За да подобрят или възвърнат хранителната му стойност: обогатяването на продуктите хранително се прави, за да се възвърнат изгубените в процеса на обработка хранителни вещества – както при зърнените храни, тъй като някои хранителни вещества се губят при обработката. Самият процес на добавяне на добавка на хранителни продукти, може да включи и вещества, които не са били първоначално в състава им, което да е необходимо за определени хранителни диети. Пример за това е йодираната сол. Тя е полезна, защото предпазва от базедова болест, която се причинява при липса на йод в организма. Обогатените хранителни продукти имат означения че са допълнително обработени.
  • За да забави развалянето им.
  • Да подобри вкуса, състава, качеството и цвета.

Когато компаниите-производители представят добавките пред хранителната индустрия, правителството взима мерки и е задължено да проверява дали тези добавки са безопасни за здравето на хората. Въпреки това, някои консерванти са забранени за употреба, години след като са били разрешени, тъй като с времето технологията за тестване на продуктите става по-прецизна и точна. Ето защо хората смятат консервантите за изключително вредни. Науката продължи да работи по въпроса, да произвежда нови добавки, да подобрява методите за тестване на продуктите и да прави промени. Развитието на технологиите също помогна много в процеса на проверка на безопасността на продуктите. Законодателството в тази област също се обновява непрекъснато, за да бъдат в крак с новите технологии за производство. Хранителните добавки сами по себе си не са нещо “лошо”. Например: ascorbic acid съответства на Витамин C, а alpha-tocopherol е всъщност Витамин Е. Примери за употреба на хранителни добавки: Анти-оксиданти – предпазват храната от бързо разваляне, променят вкуса и възстановяват цвета, загубен при обработка на продукта. Витамини С и Е се използват именно като антиоксиданти.

Емулгатори: използват се, за да поддържат смес между вода и мазнина. Лецитинът, например се използва при производството на маргарин, печива, сладолед. Моно и ди- глицеридите са други добавки, които се срещат в подобни хранителни продукти, както и във фъстъченото масло. Polysorbate 60 и 80 се употребяват в кафето, и като състав на изкуствено произведената сметана.

Сгъстители: абсорбират водата и запазват смесени – мазнините, водата, киселините и твърдата храна. Alginate се добива от морски водорасли и се употребява, за да се подобри качествения строеж на сладоледа, сиренето и млякото. Casein (казеинът) е млечен протеин, който се употребява в производството на сладолед, шербет и сметана за кафе.

Число

Наименование

Коментар

E200

Sorbic acid

Добива се от зърна на плодове или от чрез синтез. Възможно е да причини раздразнения на кожата.

E201

Sodium(натриев)

sorbate

Не са познати нежелани ефекти.

E202

Potassium (калиев) sorbate

Не са познати нежелани ефекти.

E203

Calcium (калциев) sorbate

Не са познати нежелани ефекти.

E210

Benzoic acid

Бензонова киселина

Също така познати като цветята на тамяна, фенликарбоксилна киселина (phenlycarboxylic acid) или carboxybenzene;добавя се към алкохолни питиета, печени изделия, сирена, дъвки, подправки, замразени млечни продукти, ароматни подправки, меки сладкиши, тонизиращи питиета и заместители на захар, употребява се в козметичната промишленост, като антисептик при много лекарства против кашлица, както и противогъбично при различни мазила; възможно е да предизвика астма, особено при хора, които са на стероидни астматични лекарства, предполага се, че води и до неврологични разстройства, както и че взаимодейства със серния бисулфит (222), който предизвиква нервна възбуда при децата; добива се от Бензоин, смола, отделяна от дървесни видове в Азия.

E211

Sodium benzoate

Натриев бензоат

Употребява се като антисептичен, като консервант на хранителни продукти, както и за прикриване на лоши вкусови качества на храна с ниско качество. Оранжевите безалкохолни питиета съдържат голям процент от него – повече от 25мг. На 250 мл., среща се и в млякото, и в месните продукти, в сосове, и подправки; печени продукти и захарни изделия (близалки); употребява се при производството на редица медикаменти, включително и на Actifed, Phenergan и Tylenol; познат е като причинител на уртикария (копривна треска) и утежняващ астматичните пристъпи.

E212

Potassium benzoate

Калиев бензоат

Хора със склонност към алергични реакции, може да проявят различни симптоми при употребата му – виж 210

E213

Calcium benzoate

Калциев бензоат

виж 212

E214

Ethyl p-hydroxybenzoate

Избягвайте употребата му – забранен в някои страни

E215

Sodium (натриев)

ethyl p-hydroxybenzoate

Избягвайте употребата му – забранен в някои страни

E216

Propyl p-hydroxybenzoate

Възможен алерген.

E217

Sodium (натриев) propyl p-hydroxybenzoate

Избягвайте употребата му – забранен в някои страни

E218

Methyl p-hydroxybenzoate

Възможни са алергични реакции – главно кожни раздразнения.

E219

Sodium (натриев) methyl p-hydroxybenzoate

Избягвайте употребата му – забранен в някои страни

E220

Sulphur dioxide

Серен диоксид

Добива се от катран (каменовъглена смола), всички производни на сярата са токсични и са забранени за употреба (в САЩ, FDA* забранява употребата му в суровите плодове и зеленчуци. Произвежда се чрез гасене на сяра или гипс; знае се че причинява пристъпи на астма, и забавя метаболизма при хора с нарушение на бъбречната функция. Разрушава Витамин Б в организма. Характерни продукти, в които се среща – бира, безалкохолни питиета, сушени плодове, сокове, тонизиращи напитки, вино, оцет, картофени изделия.

E221

Sodium sulphite

Натриев сулфит

Изчистващ комплекс, употребява се в пресния портокалов сок; виж 220

E222

Sodium (натриев) hydrogen sulphite

виж 220

E223

Sodium (натриев) metabisulphite

Преработващ, виж 220

E224

Potassium (калиев) metabisulphite

виж 220

E225

Potassium (калиев) sulphite

виж 220

E226

Calcium (калциев) sulphite

Избягвайте употребата му – забранен в някои страни

E227

Calcium (калциев) hydrogen sulphite

Избягвайте употребата му – забранен в някои страни

E228

Potassium (калиев) hydrogen sulphite

виж 220

E230

Biphenyl, Diphenyl

Забранен за употреба в някои страни; може да се използва в земеделието, обикновено се използва при производството на цитрусови плодове.

E231

Orthophenyl phenol

Забранен за употреба в някои страни; може да се използва в земеделието; обикновено се използва при производството на круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, сладки картофи, цитруси, ананас, домати, чушки, череши, нектарини.

E232

Sodium (натриев) orthophenyl phenol

виж 231

E233

Thiabendazole

Забранен за употреба в някои страни, може да се използва в земеделието, обикновено се използва при производството на цитрусови плодове, ябълки, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко.

E234

Nisin

Антибиотик, извлечен от бактерия, открита в бирата, използва се в производството на сирена и доматена паста.

E235

Natamycin

Задържащ развитието на плесен, добива се от бактерия; понякога се използва в медицината за лечение на гъбични инфекции (candidiasis); възможно е да предизвика гадене, повръщане, анорексия, диария и раздразнения на кожата. Характерни продукти, в които се среща – месо, сирене.

E236

Formic acid

Мравчена киселина

Избягвайте употребата му – забранен в някои страни

E237

Sodium formate

Натриев формат

Избягвайте употребата му – забранен в някои страни

E238

Calcium formate

Калциев формат

Избягвайте употребата му – забранен в някои страни

E239

Hexamethylene tetramine

Избягвайте употребата му – забранен в някои страни

E249

Potassium nitrite

Калиев нитрит

Фиксира цветовете и подобрява състоянието на месото; Нитритът може да попречи на организма да се снабдява с кислород, което води до задушаване, световъртеж, главоболие; потенциален канцероген, не се разрешава за употреба в храни за бебета и малки деца.

E250

Sodium nitrite

Натриев нитрит

Може да предизвика нервна възбуда и други нежелани реакции; потенциален канцероген, забранен за употреба в много държави, възможно е да се комбинира с химикали в стомаха и да образува нитрозамин (азотно съединение) HACSG* препоръчва да се избягва употребата му.

E251

Sodium nitrate

Натриев нитрат

Употребява се при производството на азотна киселина, като подобрител и съхранител на месни продукти. (виж 250)

E252

Potassium nitrate

Калиев нитрат

Може да бъде извлечен от животински остатъци или да има растителен произход; употребява се при производство на барут, експлозиви, торове, както и при съхранение на месото; възможно е да причини нервна възбуда и други нежелани реакции, потенциален канцероген, забранен за употреба в много страни. ( виж 249)

E260

Acetic acid

Оцетна киселина

Основен компонент на оцета, изкуствено произвеждан от дървесни фибри; употребява се при консервиране за марината на туршии, при лютеници и сосове.

E261

Potassium acetate

Калиев ацетат

Хранителна киселина; да се избягва употребата му от хора с нарушени бъбречни функции – основни продукти, където се срещат – сосове, маринати.

E262

Sodium acetate, Sodium diacetate

Натриев ацетат / диацетат

Хранителна киселина, киселинен регулатор, не са познати странични ефекти при употребата му.

E263

Calcium acetate

Калциев ацетат

Хранителна киселина, киселинен регулатор; добива се като продукт при производството на алкохол; от него се произвежда оцетната киселина (оцет), както и при производството на стабилизатори за оцветители.

E264

Ammonium acetate

Амониев ацетат

Може да предизвика гадене и повръщане.

E270

Lactic acid

Млечна киселина

Хранителна киселина, киселинен регулатор; произвежда се чрез затопляне и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, картофите, скорбялата или меласата; затруднява метаболизма при бебетата, употребява се в сладкиши, гарнитури, безалкохолни питиета (понякога и бира), детски рецепти и сладкарски изделия.

E280

Propionic acid

Смята се, че причиняват мигрена; те възникват по естествен път при ферментиране на хранителни продукти; при изпотяване, в храносмилателния тракт на преживните животни; може да се изведе изкуствено чрез етилен и въглеродна молекула или пропионалдехид (propionaldehyde), чрез природен газ, или при ферментиране на дървесна маса – получава се когато бактерията разложи фибрите. Най-често се използва при производството на хляб и хлебни (брашнени) изделия.

E281

Sodium (натриев) propionate

Може да доведе до мигрена – типични продукти, в които се среща – брашнени продукти.

E282

Calcium (калциев) propionate

виж 281

E283

Potassium (калиев) propionate

виж 281

E290

Carbon dioxide

Въглероден диоксид

Метателен (двигателен), извлечен при производството на гасена вар; възможно е да засили ефекта от алкохола; продукти, в които се среща: вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.

E296

Malic acid

Ябълчена киселина

Извлича се от плодове или по изкуствен път; младите и малките деца трябва да избягват употребата й.

E297

Fumaric acid

Извлича се от растения от биологичен вид Fumaria особено. Fumaria officianalis, или в процеса на ферментация на гликоза и плесен (гъба); използва се за подобряване на вкусовите качества, за киселинност, като антиоксидант или като набухвател при приготвяне на торти, както и в производството на безалкохолни напитки.

* Hyperactive Children Support Group (HACSG)

** Food and Drug Administration (U.S.)