Автор: Десислава Георгиева
Публикувано на 14/06/2022

След години чакане, Сърбия получи първите си регистрирани потребители на слънчева енергия в сектора на домакинствата. Милош Лончар, машинен инженер от белградската община Земун, разказа пред Balkan Green Energy News за 10-годишната си мечта да произвежда сам електроенергия и как тя най-накрая се е сбъднала.

Гражданите и предприятията от години се интересуват от производството на електроенергия за собствено потребление, което би трябвало да помогне за намаляване на сметките им за енергия, но и да им позволи да намалят замърсяването на въздуха и емисиите на CO2. Доскоро обаче това не беше възможно поради сложната и обезкуражаваща регулаторна рамка и липсата на воля у правителството и държавните енергийни компании да променят ситуацията.

Всичко се обърна, когато Сърбия прие Закона за възобновяемите енергийни източници, измени Закона за енергетиката, прие Наредба за критериите, условията и начина на фактуриране между „просумарите“ (потребител-производител) и доставчиците, разработи образци на договори за потребител-производител и въведе субсидии за домакинствата за инсталиране на слънчеви панели.

Статутът на потребител позволява на домакинствата, предприятията и жилищните общности да инсталират собствени електроцентрали и да произвеждат електроенергия, да доставят на държавната енергийна компания Elektroprivreda Srbije (EPS) излишъци, когато произвеждат повече, отколкото им е необходимо, и да изтеглят енергия от EPS, когато производството им е по-малко.

Въпреки, че беше възможно да се произвежда електроенергия за собствено потребление още преди приемането на новите правила, не беше възможно тази електроенергия да се подава към мрежата на EPS. Това е важно, когато става въпрос за соларни панели, като се има предвид, че през летните месеци те произвеждат повече енергия, отколкото през зимата. Статутът на потребител-производител позволява „складиране“ на излишъка в EPS през лятото и изтеглянето му през зимата. Ако количеството изтеглена енергия надвиши количеството, съхранено в EPS за период от 12 месеца, потребителят заплаща разликата. Ако ситуацията е обратна, EPS задържа излишната енергия.

Досега в регистъра са вписани 13 домашни потребители: по трима в Земун и Ковачица, двама в Сремска Митровица и по един в Неготин, Зайчар, Рашка, Рума и Стара Пазова. Преди това германският производител на релета Gruner Сърбия стана първият търговски прозиводител в страната.

Милош Лончар: 10-годишната ми мечта се сбъдна

Милош Лончар, машинен инженер, е първият регистриран прозводител в сектора на домакинствата. Наскоро той построил къща в Земун и решил да я направи възможно най-енергийно ефективна, като използва термопомпа, котел за централно отопление и слънчеви панели.

Милош казва, че от дълго време се застъпва за възобновяемите енергийни източници, така че това е логична стъпка.

„Исках да го направя още преди десет години, но тогава имаше многобройни пречки. Само юридически лица можеха да го направят“, казва Лончар пред Balkan Green Energy News.

Той е планирал да преодолее някои от пречките, като инсталира система с акумулаторни батерии, но с годините са приети нови разпоредби. Той също така отбелязва, че след като властите са обявили, че е възможно да се превърне в потребител, е минало известно време, докато това действително стане възможно.

Най-големият проблем е бил получаването на одобрение от EPS за инсталацията, което е отнело шест месеца, казва той. „Когато най-накрая го получих, всичко останало отне около месец. От друга страна, работите по къщата продължиха около седмица“, казва Лончар.

Милош предупреждава, че процедурата все още не е гладка и че гражданите трябва да бъдат активни, но казва, че е бил приятно изненадан да види, че всичко може да се направи по електронна поща, без да се ходи никъде.

Очаква се инвестицията от около 9 000 евро да се изплати след седем до десет години, казва той. От 5 май насам слънчевите панели, чиято мощност е 5 kW, са произвели около 150 kWh електроенергия. Лончар очаква годишното му потребление да бъде около 500 kWh, а потреблението – между 700 и 900 kWh, което означава, че ще има излишък.

Той също така казва, че на просуматорите трябва да се разреши да продават излишъците си на EPS или на някой друг, вместо просто да ги дават безплатно на EPS.

Съветът на Милош е всички, които възнамеряват да инсталират соларни панели, да вземат предвид собствените си нужди от електроенергия, когато избират капацитета на своята система. „Колкото по-голям е капацитетът, толкова по-голяма е инвестицията, а и няма никаква полза да произвеждате повече, отколкото потребявате“. Ето защо е важно, казва той, да се наеме добър, сертифициран изпълнител, какъвто в неговия случай е бил Telefon Inženjering.

Ana Džokić: отлични новини, но процедурата все още е сложна

Ана Джокич, архитект от Белград, е един от пионерите в борбата за демократизиране на енергетиката и даване на възможност на гражданите да произвеждат собствена зелена енергия без затруднения. Тя се опитва да стане потребител-производител от 2016 г. насам.

„Отлична новина е, че най-накрая имаме потребители-производители в сектора на домакинствата, въпреки че мина цяла година от приемането на Закона за възобновяемите енергийни източници“, казва Джокич, който е един от основателите на енергийната общност Elektropionir.

Въпреки това, казва тя, процедурата за получаване на статут на „просуматор“ все още е ненужно усложнена. Въпреки че се нарича „опростена“ процедура, все още има много документи. „Сега, когато видяхме първите потребители-производители да преминават през процеса, ми се струва ясно, че ще се нуждаем от още един етап на оптимизиране“, казва тя.

Семейството на Ана все още не е получило статут на потребител-производител, защото се е сблъскало с друга пречка – къщата им с три жилищни единици се третира като жилищна общност и подлежи на друга процедура. Тя обяснява, че все още не е подготвена процедура за жилищните общности.

„Всяко домакинство с повече от две жилищни единици се счита за жилищна общност, което представлява пречка за малките семейни сгради с няколко апартамента или електромери“, добавя тя.

Тази статия е превод от оригиналната публикувана  на Balkan green energy news. Можете да я прочететете тук.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина