Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 10/03/2021

На 11 март 2021 г. се навършват 10 години от аварията в АЕЦ Фукушима. По този повод от сдружение „За Земята“ организират онлайн събитие „Кино за Фукушима“. На живо във Facebook Live на сдружението, може да гледате 5 късометражни филма от 18 ч на 11 март (четвъртък). Лентите ще покажат различни аспекти на най-голямата авария от Чернобил насам. Ще има и онлайн дискусия, в която ще бъдат зададени важни въпроси за бъдещето на човечеството. Участник в нея ще бъде Тодор Тодоров, един от координаторите на кампания „Климат и енергия“ в „За Земята“.

Аварията в АЕЦ „Фукушима“ беше причинена от земетресението и последвалото го цунами, ударило Япония на 11 март 2011 г. В дните след аварията, радиацията, изпусната в атмосферата, принуждава правителството на страната да обявява все по-голяма зона за евакуация около електроцентралата, която накрая достига 20-километров радиус. Около 154 000 жители са евакуирани от населените места около централата поради повишаването на околната йонизираща радиация.

Голямо количество вода, замърсена с радиоактивни изотопи, се изпуска в Тихия океан по време и след бедствието. Оценено е, че около 18 000 терабекерела радиоактивен цезий-137 са изпуснати в океана по време на аварията, а към 2013 г. около 30 гигабекерела цезий-137 все още се носят из водите.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина