Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 07/12/2016

Изложбата „Спести пари защити семейството и околната среда“ има вече своят нов домакин. Това е Детска градина „Детска радост“. Като част от съпътстващите изложбата събития, днес организирахме „Работилница за направа на домашни сапуни“. Присъстваха деца родители и част от персонала на градината. Водещ беше нашият колега „Елен Сабатини“. Участниците изработиха един килограм домашен сапун, по студен способ.

Изложбата „Спести пари защити семейството и околната среда“ има вече своят нов домакин. Това е Детска градина „Детска радост“. Като част от съпътстващите изложбата събития, днес организирахме „Работилница за направа на домашни сапуни“. Присъстваха деца родители и част от персонала на градината. Водещ беше нашият колега „Елен Сабатини“. Участниците изработиха един килограм домашен сапун, по студен способ. За целта използвахме мазнини (Свинска мас, Зехтин, Олио, масло от бадем  и масло от сусам) и натриева основа. За аромати – различни етерични масла добити по естествен способ. Как да ги разпознаем? Много лесно. Пълно на етикета маслото е изписано с латинското си име. Втора тест: Капвате капка от маслото върху памучен плат. Ако на следващата сутрин маслото се е изпарило и не е останало леке значи маслото е оригинал. За багрила използваме също натурални продукти или минерални багрила.

Първо смесихме мазнините. Важно е да запомним, че това смесване трябва да стане в съотношение 50:50 (твърди към течни мазнини). Това което трябва да запомните е, че Зехтина спада към твърдите мазнини макар и да е течен. Това го прави перфектната мазнина за правене на сапун. Ако решите можете да си направите сапун само от Зехтин. Защо 50:50? Ако сложите повече от твърдите мазнини сапунът ще стане трошлив. Ако сложите повече от течните мазнини сапунът ще са изхабява много бързо. В подбора на мазнините играе още и за какъв тип кожа ще бъде предназначен. Подробности за това, ако посетите някоя от нашите работилници. Ще ви кажем, че рецептата, която изпълнихме по време на работилницата е за сапун за суха кожа. Изтегляте мазнините с везна и ги слагате на котлона за да се разтопят и смесят до хомогенна смес. В същото време приготвяте и Натриевата основа за осапунването. Тук е мястото за следващата забележка. Не ползвайте алуминиеви съдове те влизат в реакция с Натриевата основа. Използвайте обикновени метални от алпака, чувенени и други.

За да приготвите разтворя на Натриевата основа ви е необходимо една таблица с коефициенти за осапунване , посредством която да изчислите колко основа ви е необходима за осапундането на всяка различна мазнина. Смесваме Натриевата основа с вода за да получим воден разтвор. Реакцията протича много динамично. Добре е да работите с ръкавици, маска на носа и на отворен прозорец. Както казахме реакцията на смесване е динамичен процес при, които се отделя значително количество температура. Следващата стъпка е да изчакаме сместа от мазнини и разтвора от Натриева основа да достигната едни и същи температурни стойности, след което да ги смесим. Най-подходящата температура е 35 градуса. Следва смесване на отделните съставки, добавяме аромати и багрила. След, което бавно започваме да разбиваме с пасатор докато се получи следа (както при крем Брюле). Тоест субстанцията е сгъстнала до такава степен, че когато се извади пасатора това което се стича от пасатора остава видима от горе като черта или кръг.  Следва разливане на субстанцията във форми (калъпи) където да престои два дена докато стегне. След това се изважда и се остава на сухо и проветриво място без достъп на пряка слънчева светлина където сапунът старее. Минимум два месеца  преди да го използвате. Колкото повече старее толкова по хубав става. За тези, които искат да пробват в къщи ето и рецептата.


Работилницата се състоя по проект „Спести пари защити семейството си и околната среда“ реализиран с финансовата подкрепа на Мтел екогрант – природа с бъдеще. Ако имате въпроси пише ни като коментар под статията или на електронния адрес от сайта.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина